PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. “Primăvara-n șezătoare” în județul Satu Mare. Tradiții, meșteșuguri și voie bună

Casa de Cultura “Dr Augustin Mircea”, Primăria și Consiliul Local Ardud și Asociația “Fii Satului Baba Novac” au organizat sâmbătă, 25 martie, de Bunavestire, evenimentul “Primăvara-n șezătoare”. Munca de primăvară a câmpului începe îndată, dar gospodinele din Baba Novac s-au adunat pentru a “găta lucru’ de mâna” înainte de sărbătorile pascale.

“Primăvara-n șezătoare” este o acțiune menită să revitalizeze tradiția și mândria identitară a locuitorilor din Baba Novac, una dintre localitățile sătmărene cu rădăcini din înaltul munților, cu strămoși moți. Evenimentul a reușit să facă neîncăpător căminul cultural, să revitalizeze localitatea, să determine participanții să îmbrace portul popular specific strămoșilor lor, să își bucure sufletul prin pricesnele interpretate și să se bucure de tradițiile satului din postul Paștelui.

Felurite meșteșuguri tradiționale, obiecte tradiționale cu poveste, pricesne creștine, tulnicari și tulnice, bucate și bunătăți specifice moților și codrenilor, toate au întregit evenimentul din Baba Novac. Gospodinele le-au avut alături pe membrii Ansamblului Folcloric “Cetatea Codrului” din Ardud, pe tulnicăreasa Lina Șchiop și pe îndrăgiții interpreți Ana Holdiș Pop, Malvina Madar Ideran, Sara Alexandra Ciorba, Vlad Deac, Marian Deac și Gabriel Blaga.

,,Am primit “Primăvara-n Șezătoare” și ne-am bucurat împreună, într-un cămin cultural arhiplin, de obiceiurile și tradiții specifice momentului din an. S-au cântat pricesne, s-au servit bucate de post, toate în vreme ce mâinile dibace ale gospodinelor zideau tezaurul românilor cu fiecare împunsătură de ac. Este mereu o plăcere să susțin inițiative menite să apropie oamenii și să le ofere șansa să își bucure sufletul! Felicit locuitorii din Baba Novac și pe fiii satului pentru colaborarea și implicarea exemplară!”, a spus primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma.

Acest obicei răspândit în toată țara este o dovada a unității folclorului românesc și a cunoscut manifestări specifice în zona noastră etnografică, cu variații de la o localitate la alta.

 

Exit mobile version