Nemulțumiri în masă la Biroul Rutier Satu Mare, acolo unde 85% din polițiștii au cerut mutarea. Europol a publicat un mesaj prin care arată că 13 din 15 polițiști ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare și-au depus în bloc rapoarte de mutare de la această structură.
Situația este una fără precedent în municipiul Satu Mare. Redăm integral mesajul Europol:
Când ai doi oameni din 15 nemulțumiți la nivelul unei structuri de poliție, să zicem că poți aprecia că sunt aspecte de natură subiectivă și nu prezintă relevanță. Însă când ai 13 din 15 polițiști nemulțumiți, care și-au materializat opoziția față de un stil de management heirupist și își mai și depun rapoarte de mutare în bloc, acel manager trebuie să plece sau să cel puțin să își dea seama că are o problemă.
O situație fără precedent are loc în județul Satu Mare, unde 13 din cei 15 polițiști ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare și-au depus în bloc rapoarte de mutare de la această structură. Printre principalele nemulțumiri ale polițiștilor se regăsesc mediul toxic de lucru, comportamentul/atitudinea șefilor față de ei, lipsa unor indicatori de performanță obiectivi, măsurabili și transparenți, dar și faptul că nu există o coordonare și îndrumare la nivelul colectivului, mai ales că mai mult de jumătate dintre polițiști au o vechime de sub 2 ani.
Ceea ce este și mai interesant, este faptul că Biroul Rutier își desfășoară activitatea la o capacitate de aproximativ 60% din totalul numărului de posturi prevăzute. Practic cei 15 polițiști, din care 10 sunt cu o vechime de sub 2 ani, acoperă munca a 25 de polițiști, fiind o presiune enormă pe umerii lor. Chiar și în aceste condiții, în anul 2022 au plecat nu mai puțin de 8 polițiști din cadrul Biroului Rutier, ceea ce a diminuat numărul polițiștilor cu o vechime mai mare de 5 ani la numai 4. Toate aceste date ne arată pe de o parte lipsa de interes a conducerii IPJ pentru resursa umană care trebuie asigurată la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, dar și faptul că se tolerează un management defectuos și șefi care nu au reprezentarea funcției pe care o ocupă și a sarcinilor pe care le au. Asta în timp ce există delegări și „desemnări” ale un polițiști/polițiste din stradă în birourile sau lângă birourile unor șefi din cadrul Poliției Mun. Satu Mare.
Nu este un element de noutate că șefii se sprijină reciproc și se acoperă pentru a nu suporta consecințe atunci când subalternii reacționează, însă este umilitor să vezi că un polițist cu o experiență de nici 2 ani, deși își dorește să performeze, reclamă aspecte elementare care ar trebui să existe la nivelul fiecărei structuri. După cum vedeți și în extrasul dintr-un raport de mutare, polițiștii vor să știe concret care sunt rezultatele pe care trebuie să le realizeze, pentru a nu mai fi tracasați și hărțuiți sub diferite forme. De altfel, scânteia care a dus conflictul la alt nivel a fost intenția de modificare a programului de lucru, de la schimburi de 12 ore, unde avem un format recursiv al planificării în serviciu sub forma de schimburi de 12 ore de zi, 12 ore de noapte urmate de 48 ore liber, la schimburi de 8 ore, unde șefii pot să jongleze cu schimburile în funcție de interese, afinități sau chiar pentru simpatii care depășesc sfera etică și deontologică a profesiei de polițist, pe care le vom prezenta într-un material viitor.
Organizația noastră a încercat să medieze această stare vizibilă de conflict și tensiune, însă s-a lovit de lipsa de asumare, orgoliu, ambiții personale sau de poziția struțului din partea celor care știau ce se întâmplă dar au ales să fie pasivi, și practic să tolereze mediul toxic de lucru impus de conducerea Poliției Municipiului Satu Mare. Nu ne rămâne decât să continuăm să facem publice și să sesizăm forurile superioare referitor la această situație care este pe cale să degenereze.
Viitorul ne aparține!
Punctul de vedere al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare:
Ca urmare a apariției în mediul online a articolului intitulat ,,Situație fără precedent în Poliția sătmăreană. 13 din 15 polițiști ai unui birou din IPJ cer să fie mutați”, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este abilitat să comunice următoarele:
La data de 1 martie a.c., programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, a fost modificat, în sensul că, până la această dată acesta era de 12 ore.
De la această dată, s-a introdus în programul de lucru și varianta alternativă, de 8 ore.
Precizăm faptul că programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare a fost stabilit cu respectarea condițiilor de formă și legalitate, fiind prezenți, la analiza efectuată, atât șefii de structuri, cât și reprezentanții organizațiilor sindicale.
Modificarea a fost efectuată, în scopul eficientizării activităților și creșterii siguranței rutiere, în rândul comunității.
La nivelul IPJ Satu Mare, nu au fost depuse rapoarte personale de mutare de către polițiști, ci au fost depuse 13 rapoarte de solicitare a mutării din cadrul Biroului Rutier Satu Mare, la alte structuri, prin intermediul reprezentantului organizației sindicale EUROPOL.
Până în prezent, 2 dintre cei 13 polițiști, care se află în serviciu la acest moment, nu susțin rapoartele depuse de Sindicat, în numele lor.
În perioada imediat următoare, se va discuta și cu ceilalți polițiști, pentru clarificarea situației.