PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Radu Roca, prefectul județului Satu Mare: „Vreau să se respecte legea privind combaterea ambroziei”

Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a transmis, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă faptul că a trimis adrese la toate primăriile din județ, și nu numai, pentru conformarea și respectarea legislației cu privire la combaterea ambroziei.

„Eu vreau să se respecte legea privind combaterea ambroziei. Se știe că până în 20 mai, autoritățile administraților publice locale au obligația să verifice și să identifice terenurile cu ambrozie, după care se face inventarul acestor suprafețe, iar până în data de 5 iunie se trimit somațiile pentru administratorii acestor terenuri. Noi, la ora actuală, am trimis adrese pentru conformarea și respectarea legislației”, a spus Radu Roca.

Ambrozia

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Exista si cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).

Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.