PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pregătiți pentru 55: norme mai stricte pentru performanța energetică a clădirilor

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul Uniunii Europene.

Revizuirea directivei privind performanța energetică a clădirilor este parte din pachetul Fit for 55 care își propune să aducă clădirile din UE la un nivel de eficiență ridicat.

Astfel, pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050, este important ca aceste emisii să fie reduse prin măsuri de eficiență energetică sau soluții de producere locală de energie din surse regenerabile (centrala fotovoltaica).

În octombrie, anul trecut, Consiliul European a agreat reguli mai stricte pentru performanța energetică a clădirilor. Principalul obiectiv este acela ca toate clădirile noi construite să aibă zero emisii până în 2030, iar clădirile deja existente să fie transformate în clădiri cu emisii zero până în 2050.

Potrivit comunicatului de presă lansat, s-a agreat introducerea unor standarde minime de performanță energetică pentru clădirile existente, care va corespunde unei cantități maxime de energie primară pe care clădirile o pot utiliza anual per m2. Scopul este de a încuraja renovarea clădirilor, crescând gradual numărul clădirilor cu o eficienta energetica ridicată.

În situația clădirilor nerezidențiale existente, s-a agreat setarea unor praguri maxime de performanță energetică, pe baza energiei primare utilizate. Pragurile vor fi stabilite pe baza consumului de energie al parcului imobiliar național la 1 ianuarie 2020 și pot fi diferențiate în funcție de diferitele categorii de clădiri.

În ceea ce privește clădirile rezidențiale existente, statele membre au convenit să stabilească standarde minime de performanță energetică pe baza unei traiectorii naționale în concordanță cu renovarea progresivă a parcului lor de clădiri pentru a deveni un parc de clădiri cu emisii zero până în 2050, după cum se specifică în planurile lor naționale de renovare a clădirilor.

O altă noutate pe care o va aduce noua directivă este introducerea unor noi clase energetice. Astfel, se va introduce o nouă clasă energetică „A0” care va corespunde clădirilor cu zero emisii de CO2. Mai mult, statele membre vor avea posibilitatea de a adauga categoria  „A+” care va corespunde clădirilor care pe lângă faptul că au zero emisii de CO2, își produc local propria energie din surse regenerabile, cu posibilitatea de a injecta energia electrică și în Sistemul Energetic Național.

 

Exit mobile version