Prefectul Radu Roca a propus astăzi fermierilor sătmăreni o întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității Vamale Române în vederea clarificării unor aspecte ridicate de aceștia în cadrul întâlnirilor anterioare, inclusiv din timpul protestelor din ultimele zile. Subiectul principal al discuției s-a centrat pe importul și tranzitul cerealelor din Ucraina. Reprezentații Autorității Vamale au prezentat modalitatea și scopul pentru care se pot importa cereale în România (doar pentru procesare) precum și sistemul unional de urmărire a tranzitului cerealelor pe teritoriul Uniunii Europene. Nemulțumirile fermierilor sunt legate în principal de suspiciuni privind importuri ilegale de cereale în România, inclusiv tranzitul și depozitarea temporară a acestora.
Principala solicitare a fermierilor privește o transparență totală din partea autorităților vamale și propun prezența prin reprezentanți la verificarea intrării în țară a transporturilor de cereale dinspre Ucraina.
,,Pentru că procedura de vămuire și control a cerealelor care intră în România ca import sau pentru tranzit este una complexă și este competența exclusivă a funcționarilor statului, recomand reprezentanților fermierilor să înainteze un memoriu pe care o să-l transmitem Autorității Vamale centrale pentru o decizie în acest sens, precum și Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Trebuie ca toți funcționarii să dea dovadă de corectitudine și transparență, iar prezența unui observator extern din partea asociațiilor fermierilor poate dezamorsa tensiunile din ultima perioadă”, a declarat prefectul Radu Roca, la finalul întâlnirii.
Conform OUG Nr. 84/2023 din 12 octombrie 2023 privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina fac obiectul importului reglementat următoarele: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. Aceste produse agricole pot fi importate numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulație și utilizarea în/pe teritoriul României și poate fi emis operatorilor economici care desfășoară activități de procesare, respectiv fabricarea uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau în sectorul de creștere a animalelor.
La întâlnire au participat reprezentanți ai fermierilor din județele Satu Mare și Sălaj, inclusiv reprezentanții Asociației fermierilor din Nord-Vest și ai Cooperativei Agricole Samus Lact. Din partea Autorității Vamale au fost prezenți directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Cluj, șeful Biroului Vamal Halmeu și reprezentantul Biroului Vamal de Interior Satu Mare. Alături de prefect au fost prezenți subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, secretarul general Cosmin Dorle și directorul Cancelariei, Radu Iancu.