Asociația Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület și Rețeaua Fermierilor din Partium au organizat un concurs internațional de pălincă și băuturi distilate. Concursul a fost organizat pentru prima dată în 2023, iar succesul înregistrat anul trecut a făcut ca în 2024 numărul concurenților să se dubleze.
Peste șapte sute de mostre au fost degustate și evaluate de un juriu internațional de experți la concursul care a avut loc în weekend la Strand 66 din Săcueni, județul Bihor.
“În zona noastră pălincă își are locul și rolul ei. Pălinca este sufletul fructului, un litru de pălincă poate fi obținut din peste 10 kilograme de fructe, spre deosebire, de exemplu, de whisky, unde un litru de alcool este produs din patru kilograme de cereale. Cât de diferit, dar cât de special este pălinca noastră! Juriul analizează probele și cu inima și sufletul. În același timp, dau și sfaturi despre cum să facă o pălincă și mai bună. Nu pot decât să-I felicit pentru progresul uimitor care l-au făcut, fie că este vorba de concurenții din Partium sau din Transilvania. Calitatea pălincii este la un nivel atât de ridicat, care ne surprind an de an”, a declarat István Nagy, ministrul agriculturii din Ungaria.
Deputatul Lóránd Magyar, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și coordonator al Asociației pentru Dezvoltare Rurală Partium, a declarat că organizarea acestor concursuri pentru producătorii de pălincă îi ajută să se dezvolte. Lóránd Magyar i-a invitat pe participanții la gala de premiere din 20 aprilie, care va avea loc la Carei, la Castelul Károlyi.
“Asistăm la un proces important, deoarece după primul concurs au avut loc și sesiuni de formare în domeniul fabricării pălincii. Acum, membrii juriului vor putea să vadă cât de bine au reușit cei care au fost pregătiți să fie atenți la ceea ce li s-a prezentat și dacă informațiile pe care le-au primit se reflectă în mostrele pe care le-au prezentat”, a declarat Ödön Szabó, deputat UDMR de Bihor, care joacă, de asemenea, un rol important în organizarea concursului.
De data aceasta, juriul a avut o misiune dificilă: cele 703 probe au fost verificate cu mare atenție. Juriul a acordat o atenție deosebită prezenței fructelor, armoniei gustului și aromei, dar și mulți alți factori au jucat un rol important în evaluare. 143 dintre cele 703 produse au obținut medalie de aur, 195 au primit argint și 176 bronz.