PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Ucrainean rătăcit în munţii Oaşului, salvat după 4 ore de căutări

Ucrainean rătăcit în munţii Oaşului, salvat după 4 ore de căutări. Acțiune reușită a SPJ Salvamont, din subordinea Consiliului Județean Satu Mare, care în urma unei solicitări primite prin SNUAU 112, a coordonat și dus la bun sfârșit acțiunea de căutare-salvare a cetățeanului ucrainian, rătăcit în cel mai dificil areal din munții Oașului, care cuprinde vârfurile stâncoase Piatra Bixadului respectiv, Piatra Vâscului.
Zona este dificilă datorită diferențelor mari de nivel, a abrupturilor, a văilor înguste și adânci, întreg perimetrul vizat, fiind accesibil doar cu vehicule preparate off-road sau prin parcurgerea „la picior”, aici incluzând și zona de stâncărie din fața vestică a Pietrei Bixadului. A fost o colaborare deosebită, în care Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare a beneficiat de informații sau resurse suplimentare asigurate de către Sectorul Poliției de Frontieră Negrești Oaș, Departamentul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale, I.J. Poliție Satu Mare, ISU „Someș” Satu Mare, S.V.S.U Bixad și S.V.S.U. Cămârzana. SPJ Salvamont a deplasat în teren un SSV și două vehicule off-road 4×4 , inclusiv noul vehicul Jeep Wrangler Rubicon, special dotat pentru intervenții în teren greu accesibil, intrat în dotarea Salvamont Satu Mare ca urmare a Programului Operațional Regional 2014-2020, în care IGSU a achiziționat un număr de 51 autospeciale din fonduri europene nerambursabile.
Întreg arealul montan a fost împărțit pe trei nivele de altitudine și pe mai multe sectoare de căutare, ca într-un final, după aproape patru ore de la lansarea solicitării, persoana să fie găsită, în stare de epuizare fizică, dar fără să-i fie pusă viața în pericol, pe una din văile care coboara direct de pe platoul stâncos al Pietrei Bixadului.
După o evaluare primară a stării de sănătate efectuată de către patrula Salvamont, victima a fost coborâtă în siguranță la punctul de joncțiune stabilit cu SMURD Negrești Oaș, după care cetățeanul ucrainian a umat procedurile legale care se impun în acestă situație.
Exit mobile version