PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Satu Mare intră în era colectării inteligente a deșeurilor: Florisal implementează ecoinsule moderne

Operatorul de salubritate al municipiului Satu Mare, SC Florisal SA, este pe cale să înceapă o serie de investiții ample în oraș. După achiziționarea și punerea în funcțiune a unor utilaje de ultimă generație, conducerea Florisal se concentrează, acum, asupra implementării noului concept de colectare a deșeurilor, prin intermediul ecoinsulelor.

În total, în municipiul Satu Mare se vor instala un număr de 183 de eurocontainere, marcând astfel un pas semnificativ către modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Inițial, se va instala o ecoinsulă de fiecare parte a râului Someș. Amplasarea unei ecoinsule va avea loc în apropierea intersecției dintre strada Vasile Goldiș și Aleea Timișului, situate în Cartier Micro 14, în timp ce a doua va fi poziționată în Cartierul Solidarității, în proximitatea Lacului Cubic. Practic sunt două ecoinsule realizate de două firme diferite, care vor fi testate.

Decizia finală privind alegerea sistemului de colectare va fi fundamentată în urma unei analize meticuloase efectuată de către specialiștii Florisal, mai exact o perioadă de evaluare ce se va întinde pe parcursul unei luni. În etapa următoare, se va continua cu achiziționarea celorlalte 182 de containere, ceea ce va conduce la eliminarea treptată a punctelor de colectare existente în oraş.

Ecoinsulele vor beneficia de o tehnologie avansată, fiind dotate cu camere de supraveghere video, alimentare solară și sistem de acces securizat, utilizând cartelele personalizate. Într-o etapă inițială, accesul cetățenilor la aceste noi facilități va fi liber, permițând astfel comunității sătmărene să se adapteze gradual la noul sistem.

Controlul operațiunilor va fi efectuat de către Florisal și Primăria Satu Mare, beneficiind de suportul unei aplicații avansate, bazate pe tehnologie de comunicații prin unde radio. Adică se va putea şti exact când au fost ridicate deşeurile, tot procesul fiind urmărit mult mai uşor de ambele părţi.

Procesul de colectare va fi optimizat prin implementarea unei scheme de separare a deșeurilor în mai multe fracții, acordând o atenție sporită protejării mediului înconjurător. Astfel, se va efectua colectarea separată a hârtiei/cartonului, plasticului/metalului, sticlei, deșeurilor biodegradabile și a celor menajere. Urmează să fie implementată colectarea selectivă, cofnorm cerinţelor actuale.

Vă prezentăm imagini cu cele două tipuri de ecoinsule care vor fi testate la Satu Mare, urmând să fie ales un model care va fi multiplicat în tot oraşul: