PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Anunț Florisal! Colectarea deșeurilor se face pe cinci fracții, nu doar pe două

Reprezentanții firmei Florisal informează sătmărenii asupra faptului că depozitarea deșeurilor nu se mai face pe 2 fracții: umed și uscat, cum s-a făcut până acum, ci pe 5 fracții diferite, pentru a facilita procesul de reciclare, după cum urmează: deșeuri menajer/ reziduale, deșeuri biodegradabile, plastic-metal, hârtie-carton și sticlă. Important de menționat că această colectare se practică doar la cele două noi puncte din Satu Mare. 

1. În containerul negru se admit la colectare deșeuri menajere reziduale constând din:

2. În containerul maro se admit la colectare deșeuri biodegradabile constând din:

3. În containerul galben se admit la colectare deșeuri din plastic-metal constând din:

4. În containerul albastru se admit la colectare deșeuri din hârtie-carton constând din:

5. În containerul verde se admit la colectare deșeuri din sticlă constând din obiecte curate ca:

Nerespectarea precolectării selective a deșeurilor va avea consecință refuzul deșeurilor reciclabile la operațiunea de sortare/reciclare/valorificare, acestea fiind reclasificate și gestionate ca deșeuri menajere/reziduale, transportate la depozitare (SPASIMD Doba) ceea ce va duce la neîndeplinirea indicatorilor de performanță, respectiv mărirea tarifelor.

Punctele de precolectare selectivă pe 5 fracții vor funcționa cu cartele, pentru fiecare persoană care posedă contract încheiat pentru serviciile de salubrizare. Totodată, punctele sunt dotate cu sistem de supraveghere video pentru monitorizarea persoanelor care depun deșeurile în afara spațiilor autorizate sau incorect în modulele de precolectare.

Conform prevederilor HCL 256/2023 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al municipiului Satu Mare, Art. 92, alin (2), faptele următoare:

1. Abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor;

2. Eliminarea deșeurilor, în afara spațiilor autorizate în acest scop (aruncarea deșeurilor lângă pubele de colectare);

3. Incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect. prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 30.000 – 45.000 lei persoane fizice;

4. Nedepunerea de către persoanele fizice a deșeurilor provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale, prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 10.000 – 20.000 lei persoane fizice.

Neexistența contractelor de prestări servicii cu operatorul de salubrizare prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 -1.000 lei persoane fizice.

NU sunt acceptate la punctele de colectare următoarele tipuri de deșeuri: