Prefectul Ioan Tibil, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat, azi 31 mai 2024, ședința Unității locale de decizie (ULD). Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o gospodărie de pe raza comunei Doba.
S-a adoptat Decizia Nr. 6 din 31.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de pestă porcină africană din localitatea Traian, comuna Doba și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere. S-a stabilit o zonă de protecție in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: Traian, Boghiș, Doba.
S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitățile: Dacia, Păulian, Ghilvaci Gară, Aliza, Decebal, Oar, Vetiș, Dara, Sătmărel și exploatații comerciale: SC Abo Mix SA Moftin, SC Amo Pig Meat Sătmărel.
Prefectul Ioan Tibil solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.
Recomandări din partea DSVSA Satu Mare pentru a vă proteja porcii de pesta porcină africană:
- Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat (nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar);
- Vânzarea sau cumpărarea de porci poate aduce pesta porcină în gospodăria și localitatea dumneavoastră;
- Țineți porcii în spații / adăposturi închise fără posibilitate de contact cu alți porci sau porci mistreți;
- Încălțămintea și hainele destinate îngrijirii porcilor să fie folosite numai pentru această activitate;
- Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături);
- Feriți porcii de orice contact cu porci mistreți , carne de mistreț , cadavre/resturi de mistreți , iarba/lucerna proaspăt cosită din zone în care pot exista mistreți;
- Evitați vizitele altor persoane în zona spațiului / adăpostului cu porci.