Nicio școală sau loc public fără defibrilator automat. Este unul dintre proiectele prioritare ale medicului sătmărean Iulian Pfau Sălăgeanu, candidat al Partidului Național Liberal (PNL) la Consiliul Local Satu Mare. ,,Să spunem ”Da” vieții în școli, grădinițe și spații publice. Nu așteptăm doar ambulanța, participăm ca și cetățeni din primul moment al resuscitării să oferim suportul vital de baza”, este mesajul transmis de medicul sătmărean.
Potrivit acestuia, în țări precum Franța, Spania, Olanda, Germania sau Marea Britanie, defibrilatoarele automate sunt instalate în școli, grădinițe, creșe, gări și locuri publice aglomerate, făcând astfel defibrilarea cât mai precoce, înaintea sosirii echipajului medical calificat, salvând astfel mai multe vieți. ,,În Anglia, prin utilizarea DEA s-a reușit creșterea ratei de supraviețuire în caz de stop cardiac de la 5% la 25%”, spune medicul.
Propunerea medicului Iulian Pfau Sălăgeanu este amplasarea unui defibrilator automat la fiecare școală și grădiniță, în gări, instituții, locuri publice și la fiecare 500 de locuitori, în punctele cele mai aglomerate. De asemenea, inițierea unui Program de instruire a populației privind utilizarea DEA și cursuri de prim ajutor cu adresabilitate generală și existența unei hărți digitale cu punctele de acces la DEA cele mai apropiate.
,,Consider că inițierea unui astfel de program reprezintă garanția interesului deosebit pe care autoritățile locale trebuie să le aibă pentru sănătatea și viața locuitorilor și copiilor noștri. Datorita faptului că timpul de intervenție până la sosirea ambulanței este de aproape 10 minute, iar persoana aflată în Stop Cardio Respirator (SCR), nu are nicio șansă de supraviețuire deoarece rata de supraviețuire a pacienților în acest caz scade cu 10% cu fiecare minut care trece fără defibrilare”, spune medicul sătmărean.
El a mai precizat că ,,prin includerea utilizării DEA în tehnica de Suport Vital de Baza (SVB), există patru verigi ale lanțului supraviețuirii, din care primele verigi depind de noi cetățenii, în calitate de salvatori”:
- Acces rapid și apel 112;
- Începerea rapidă a manevrelor de suport vital de baza (SVB);
- Defibrilare precoce(DEA )care influențează decisiv succesul unei resuscitări;
- Suport avansat al functilior vitale asigurat de echipele Ambulanței sau SMURD.
,,Sănătatea înainte de toate, viața fiecărui om contează”, mai spune medicul sătmărean.