PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Conducerea Florisal Satu Mare: ”Primăria Satu Mare, atitudine ostilă. Se încearcă eliminarea noastră”

În cadrul unei conferințe de presă susținută de către reprezentanții operatorului privat de salubrizare Florisal, a fost făcută o analiză tranșantă a evoluției serviciilor de salubritate în municipiul Satu Mare.

Sile Pușcaș a criticat dur modul în care Primăria Municipiului Satu Mare gestionează serviciile de salubritate din oraș.

”Acum cinci ani, Primăria Satu Mare a optat pentru sistemul dual de colectare: fracție umedă și fracție uscată. Într-adevăr, a avut sens la început, fiind o adaptare graduală a populației la acest sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Noi – la Florisal – am respectat întru totul această tipologie de colectare, având containere separate pentru cele două fracții. Aceste mașini când ajung la Stația de la Doba, ar trebui să fie direcționate către stația de sortare unde fracția uscată ar trebui sortată”, a declarat Sile Pușcaș, reprezentantul Florisal.

Pușcaș a acuzat Consiliul Județean că nu își face treaba de a sorta deșeurile la stația de la Doba, unde ajung camioanele Florisal. Potrivit acestuia, ambele fracții, umedă și uscată, ar trebui sortate, dar acest lucru nu se întâmplă.

”În ultimii trei ani nu există niciun angajat de la stația de depozitate a deșeurilor de la Doba care să verifice dacă camioanele transportă fracție umedă sau uscată. Toți șoferii noștri spun același lucru: că se aruncă în același loc fracția uscată și fracția umedă. Și nu este rolul operatorului, ci este rolul Consiliului Județean, să vegheze la această selectare. Se vede foarte clar că Florisal colectează pe cele două fracții, doar că Consiliul Județean nu își face treaba la stația de sortare, care nu funcționează de cinci ani. Cum este posibil ca timp de cinci ani să nu funcționeze stația de sortare și să nu se sesizeze nicio instituție a statului, să nu se dea nicio amendă”, a precizat Pușcaș.

Recent, Primăria Satu Mare a scos la licitație activitatea de sortare a deșeurilor. Pușcaș este îngrijorat că acest lucru ar putea duce la creșterea tarifului plătit de sătmăreni pentru serviciul de salubrizare.

„Primăria Satu Mare a decis, cu câteva săptămâni în urmă, să scoată la licitație activitatea de sortare, care în mod normal trebuia să o dacă cei de la stația de la Doba, fără costuri suplimentare pentru sătmăreni. Vă dați seama ce se poate întâmpla? Poate să vină un alt operator, al licitație care să se angajeze să cumpere o altă stație de sortare, cu multe milioane de euro, ceea ce va duce automat la scumpirea tarifului plătit de populație pentru acest serviciu”, a conchis Vasile Pușcaș.

Florisal a deschis un nou proces împotriva Primăriei Satu Mare pentru nerespectarea contractului. Compania solicită despăgubiri de zece milioane de euro.

”Din punctul nostru de vedere, Primăria Satu Mare a luat o decizie ilegală. Fiindcă în urma caietului de sarcini și al contractului pe care Florisal l-a semnat cu Primăria în vederea operării serviciului de salubrizare, o decizie a curții de Apel Oradea, în urma căreia s-a și încheiat contractul de operare, prevede foarte clar că acest obiect de sortare aparține operatorului, adică Florisal. Noi ne întrebăm cum își permite Primăria Satu Mare să scoată la licitație un serviciu care este contractat deja cu Florisal?! Foarte interesant! Am deschis un nou proces pentru nerespectarea contractului și vom cere despăgubiri de ZECE milioane de euro. Primăria ne va lăsa fără venituri, ne va lăsa doar cu cheltuielile. Este foarte clar că se urmărește eliminarea Florisal”, a spus reprezentantul firmei de salubrizare.

Pușcaș a criticat atitudinea “ostilă” a Primăriei Satu Mare față de Florisal. El a menționat că Primăria a impus companiei reînființarea patrulelor ecologice, un serviciu care a fost criticat în trecut.

”Primăria are o atitudine foarte ostilă. Florisal a încercat să înființeze o Poliție Ecologică, cu mulți ani în urmă. Între timp, am renunțat la activitatea de supraveghere a serviciului, care era în sarcina noastră. Doar că în noul contract de salubrizare, Primăria ne impune să reînființăm patrulele ecologice, acest serviciu abdurd, atât de criticat, pe bună dreptate. Asta este foarte ciudat: nici măcar controlul serviciilor de salubrizare nu și-l asumă Primăria, ci îl deleagă”, a concluzionat Pușcaș.

Exit mobile version