PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

DECLARAȚII. Medicul controversat de la UPU le făcea vaci pe asistente: „Treci sub tejghea să sugi p***”

Medicul controversat de la UPU Satu Mare din cadrul Spitalului Județean Satu Mare a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, purtare abuzivă și abuz în serviciu, în legătură cu moartea Ștefaniei R.K., o adolescentă de 15 ani, care a decedat la spital în ianuarie 2023.

Potrivit dosarului din aces caz, medicul a avut un act medical deficitar și a manifestat superficialitate și dezinteres în privința stării de sănătate a pacientei. Procurorii consideră că nerespectarea legii și a procedurilor medicale de către inculpat au dus la decesul fetei.

Analizând ansamblul probatoriu administrat cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, […] există probe din care rezultă că inculpatul este vinovat pentru decesul pacientei, existând o legătură de cauzalitate între actul medical al acestuia şi decesul pacientei”, se arată în dosar.

Inculpatul este acuzat și de purtare abuzivă, fapta de a fi adresat în mod repetat cuvinte și expresii jignitoare personalului medical și pacienților. De asemenea, se menționează faptul că medicul a încălcat în mod repetat legea în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor sale, prin nerespectarea drepturilor pacienților.

În cadrul anchetei, o asistentă care a lucrat cu medicul în cauză a precizat că acesta se comporta urât cu pacienții. Ea a spus că medicul le spunea pacienților bolnavi de cancer “pentru ce ai mai venit, oricum o să mori”, “du-te să mori acasă” sau în cazul pacienților în vârstă le spunea “ești nespălat, miroși”, precizând că au fost situații în care a consultat brutal pacienții, lovindu-i cu stetoscopul sau pe cei în vârstă îi strângea din zona cervicală și îi apăsa, unii pacienți plângând de durere.

Aceasta a mai declarat că față de persoanele de etnie romă se comporta urât numindu-i “țigani, ciori”, iar cu persoanele de etnie maghiară care nu vorbeau limba maghiară refuza efectiv să vorbească deși medicul vorbește limba maghiară.

De asemenea, medicul avea un comportament urât și față de colegi, iar pe asistente, potrivit dosarului, le considera inferioare lui.

Potrivit dossarului, „doar vacile îmbracă halatul pe care îl porți”, “o să mori în chinuri”, “sugi p***” “treci sub tejghea să sugi p***”, “vacă, “curvă” sunt câteva din cuvintele vulgare și jignitoare pe care i le adresa unei colege asistente. Asistenta a precizat că medicul obișnuia să se comporte la fel și să folosească același limbaj vulgar și la adresa colegilor sau colegelor sale, obișnuia să li se adreseze folosind cuvinte precum, “proaste, curve, vaci”.

Aceasta a mai declarat că medicul se considera un om superior, ținea să precizeze des faptul că el are studii superioare, iar asistenții sunt zero pe lângă el, iar prin limbajul folosit și comportament îi făcea pe cei din jurul lui să se simtă inferiori lui.

Familia Ștefaniei a depus plângere penală împotriva medicului, considerând că fiica lor ar fi putut fi salvată dacă ar fi primit un tratament corect.

Totodată, întrucât Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare împotriva medicului, alăturat denunțului formulat au fost atașate un număr de 77 înscrisuri constând în declarații date de către personalul medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe Smurd Satu Mare, iar în majoritatea înscrisurilor sunt relatate aspecte cu privire la comportamentul necorespunzător al medicului, față de colegii și pacienții consultați, fiind relatate aspecte cu privire la întrebuințarea de către acesta de cuvinte vulgare și jignitoare, se mai arată în dosar.