Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a dezvăluit rețeta fericirii, formată din trei ingrediente esențiale. În cadrul unei conferințe recente, rectorul Universităţii a împărtășit rezultatele a sute de studii psihologice care au contribuit la formularea acestei rețete.
“Vreţi să fiţi fericiţi? Noi, deja, prin sute de studii, avem reţeta. Şi reţeta fericirii este foarte clară. Primul element pentru a fi fericiţi: definiţi-vă setul valoric, faceţi lucruri congruente cu ele. Veţi avea sentimentul unei vieţi cu sens şi semnificaţie.” acesta ar fi primul pas.
Următorii paşi spre fericire conform studiului, sunt găsirea punctelor tari şi a componentelor care vă aduc plăcere.
“Doi: iarăşi studiile de psihologie arată că dacă vă găsiţi acele trei- cinci puncte tari pe care le aveţi ca persoaană, şi faceţi lucruri congruente cu ele, apare sentimentul psihologic de viaţă bună.
Şi trei, care sunt componentele care vă produc plăcere. Eu tot timpul am recomandat o listă de şapte, până la zce comportamente. Fericirea implică toate cele trei comportamente: viaţa cu sens şi semnificaţie, viaţă bună şi viaţă plăcută. Altfel poţi să cauţi fericirea în viaţă, nu o vei găsi niciodată, şi vei muri căutând-o” a dezvăluit rectorul UBB, Daniel David.
Acesta a explicat de asemenea cum să trecem mai uşor peste momentele dificile din vieţile noastre. El a subliniat că, deși nu putem controla întotdeauna evenimentele care ne afectează, putem controla atitudinea noastră față de aceste evenimente.
“Noi suntem mai degrabă foarte adaptabili. Şi când pierdem, nu ştim să trăim pierderea de multe ori. Şi de multe ori, a trăi pierderea este un lucru foarte important. Fiindcă odată ce ai fost învins trebuie să analizezi şi să trăieşti faptul că ai fost învins, că nu evenimentele din viaţă ne influenţează, ci modul în care noi le interpretăm. Dacă înţelegem acest lucru, avem o forţă foarte mare în autoreglarea noastrăpsihologică. Nu ai cum controla evenimentele din viaţă, dar de fiecare dată poţi să controlezi interpretarea şi atitudinea ta faţă de ele” a explicat Daniel David.