PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Cozma cere explicații pentru fermierii din Satu Mare afectați de grindină

Adrian Cozma a adresat o solicitare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, cerând clarificări privind acordarea de despăgubiri pentru fermierii din județul Satu Mare, afectați de fenomenele hidrometeorologice din anul 2024.

În solicitarea sa, deputatul Cozma a subliniat că funcționarea deficitară a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor în județul Satu Mare a dus la manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase, care au provocat pagube semnificative în agricultură. De exemplu, comisia mixtă județeană de constatare a pagubelor a evaluat distrugerea a peste 4,39 hectare de culturi de pepeni în localitatea Urziceni, cu un grad de distrugere de peste 85%, afectând grav activitatea a cinci fermieri.

„Modul deficitar în care funcționează Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul județului Satu Mare a determinat manifestarea mai multor fenomene hidrometeorologice deosebit de periculoase pe parcursul anului 2024. Cu titlu de exemplu, comisia mixtă județean de constatare a pagubelor în agricultură care a evaluat pagubele produse de grindină la nivelul UAT Urziceni, județul Satu Mare, a constatat numai la nivelul a 5 fermieri din localitate că peste 4,39 ha cultivate cu pepeni au fost distruse într-un procent de peste 85%. Fac precizarea că toate culturile din comuna Urziceni au fost afectate, precum și în alte localități din județ”, se arată în solicitarea deputatului Adrian Cozma.

Deputatul PNL a evidențiat impactul economic sever al acestor distrugeri asupra fermierilor, care nu mai pot recupera investițiile financiare realizate și a menționat că cererea locală de pepeni va fi, cel mai probabil, satisfăcută prin importuri.

Cozma a solicitat Ministrului Agriculturii să precizeze:

  1. Despăgubirile pentru fermierii din Satu Mare: Ce despăgubiri vor primi fermierii pentru culturile distruse, detaliate pe tipuri de cultură, și când vor fi virate sumele respective?
  2. Verificarea Sistemului național antigrindină: Să dispună verificări cu privire la funcționarea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul județului Satu Mare și să comunice constatările.

Având în vedere faptul că aceste pagube însemnate îi pun pe fermieri în imposibilitatea de a relua activitatea (investiții financiare realizate pe care nu le mai pot recupera) și luând în considerare că cererea locală de pepeni va fi cel mai probabil satisfăcută prin importuri, vă solicit să-mi transmiteți următoarele informații:

 

Exit mobile version