Incendiul uriaș izbucnit la depozitul de deșeuri de pe strada Magnoliei din municipiul Satu Mare se putea transforma într-un adevărat dezastru. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc luni, la sediul Instituției Prefectului, Ioan Tibil, reprezentantul guvernului în teritoriu, alături de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Sergiu Buzduga, au vorbit despre mobilizarea impresionantă ce a avut loc după izbucnirea focului, dar și cum s-a acționat pentru a evita un dezastru de proporții.
Imediat după izbucnirea incendiului, la fața locului au fost găsite butelii, iar focul se putea extinde la depozitul de cherestea din vecinătate, dar și la două case. Mai mult, s-a acționat de urgență întrucât în apropiere se afla și o stație de carburanți. Au intervenit zeci de pompieri, inclusiv salvatori care se aflau în concediu, iar mobilizarea a fost una de-a dreptul impresionantă.
Prefectul Ioan Tibil a declarat că ,,imediat după incendiu, începând de vineri dimineața, toate instituțiile statului cu atribuții de control au fost contactate și am solicitat verificarea amănunțită a acestui operator economic”. El a spus că firma are autorizație pentru activitățile derulate: ,,Obiectivul de pe strada Magnoliei este reglementat din punct de vedere al protecției mediului. (…) Autorizația de mediu emisă este valabilă în acest caz pentru colectarea și procesarea prin sortare a 43 de tipuri de deșeuri, în principal deșeuri din materiale plastice, hârtie și carton, sticlă, textile, deșeuri municipale și deșeuri din construcții”, a declarat Ioan Tibil.
Prefectul județului Satu Mare a mai declarat că s-au efectuat verificări, ultima fiind anul trecut, însă ,,nu au fost consemnate deficiențe”: ,,Anterioara verificare a fost realizată în luna martie 2023 în cadrul unui control tematic fără a fi consemnate deficiențe sau aplicate sancțiuni. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor nu au fost sesizate până la această dată despre deficiențe în funcționarea acestor activități ale operatorului economic”, a mai spus prefectul Ioan Tibil.
Șeful ISU Satu Mare, Sergiu Buzduga, a declarat că ,,societatea nu deținea autorizație de securitate la incendiu și a fost sancționată cu suma de 2.500 de lei”.
Pentru stingerea incendiului s-a intervenit cu:
- 16 autospeciale (8 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Satu Mare, 2 din cadrul ISU Maramureș și 2 din cadrul ISU Bihor, 3 autospeciale de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, aparținând SVSU Ardud, Moftin și Păulești și o autospecială de stingere cu o capacitate de 20.000 de litri, aparținând aeroportului Satu Mare);
- 2 ambulanțe SMURD, 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean, 4 autospeciale de prima intervenție și comandă, 3 încărcătoare frontale ( vole) cu un total de 90 de subofițeri, maiștri militari și soldați, 9 ofițeri și 15 pompieri voluntari de la serviciile voluntare amintite.
Au ars deșeuri din mase plastice, hârtie și carton pe o suprafață de aproximativ 9000 de metri pătrați, (aprox. 4000 mp în 2 hale și 5000 mp pe platforma exterioară).
Incendiul a fost lichidat după aproape 28 de ore.