În aceste zile, respectiv în perioada 6-8 august, se desfășoară întâlnirea româno-ungară a Împuterniciților Guvernamentali având ca scop verificarea în teren a lucrărilor hidrotehnice situate în zonele de frontieră, pe teritoriul României, respectiv al Ungariei. Autoritățile maghiare s-au deplasat și în județul Satu Mare să vadă cum se colectează deșeurile de pe Someș.
Din delegația română fac parte specialiști de la Ministerul Mediului – România, Administrației Naționale „Apele Române”, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, precum și de la nivelul celor două Administrații Bazinale de Apă, Apele Române Crișuri și Apele Române Someș-Tisa. Delegația din Ungaria a fost reprezentată de specialiști de la Országos Vízügyi Főigazgatóság – OVF.
Vizita în teren, pe teritoriul României, a început cu prezentarea de către Partea Română a celor patru echipamente de îndepărtare a plutitorilor de pe cursurile de apă, finalizate și situate în următoarele zone:
- Acumularea Suplacu de Barcău, în localitatea Suplacu de Barcău, județul Bihor;
- Râul Crișul Negru, în dreptul localității Tinca, județul Bihor;
- Râul Ier, în dreptul localităților: Ianca, Diosig, din județul Bihor;
- Râul Someș, în dreptul localității Odoreu din județul Satu Mare.
De asemenea, în cursul zilei de ieri, delegația româno-ungară a efectuat o vizită la barajul Suplacu de Barcău, iar astăzi s-au deplasat la barajul Runcu din județul Maramureș.
În zilele imediat următoare (7-8 august), delegația se va deplasa pe teritoriul Ungariei unde vor fi vizitate: Centrul de Instruire de la Gábor Karcagi de la Uzina de Pompe Szolnok-Milleri, precum și lucrările hidrotehnice din cadrul sistemului hidrotehnic de la Kisköre, în Ungaria.
Evenimentul are loc în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră semnat la Budapesta în data de 15 septembrie 2003, intrat în vigoare în 17 mai 2004 cu Programul de lucru pentru perioada 2024-2025 și în baza hotărârilor cuprinse în Protocolul XXXV a Comisiei hidrotehnice româno-ungare, semnat la Vásárosnamény, în data de 30 mai 2024.