PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Satul Gelu la 100 de ani: sărbătoare, dezveliri de plachete și omagii aduse eroilor

La invitația primarului comunei Terebești, Mariana Avorniciți, o echipă de reprezentanți ai Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare, condusă de președintele Organizației Județene PSD, Mircea Govor, a participat la un eveniment dedicat centenarului satului Gelu.
Printre participanți s-au numărat prefectul județului Satu Mare, Ioan Tibil, vicepreședinții Consiliului Județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, viceprimarul municipiului Satu Mare, Cristina Tămășan-Ilieș, și alți oficiali și membri PSD.

Evenimentul a fost marcat de mai multe momente semnificative, printre care oficierea unui serviciu religios, dezvelirea unei plachete în memoria și cinstirea familiilor de moți coborâți din Munții Apuseni, un scurt program artistic susținut de Grupul de Tulnicari din satul Ianculești și depunerea de coroane la bustul lui Avram Iancu.

Satul Gelu, cunoscut în trecut sub numele de Odașa, este o comunitate de moți situată în câmpie, unde istoria locală este strâns legată de Biserica Ortodoxă din Gelu, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Prin eforturile părintelui Ioan Ursu, istoria acestor locuri a fost consemnată în “Cartea de Aur a Bisericii Ortodoxe din Gelu,” documentând formarea satului după Primul Război Mondial, când soldați din Munții Apuseni și Maramureș au primit aici pământuri, consolidând astfel o comunitate unită și puternică.

Exit mobile version