PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Moimele prind viață în Țara Oașului. Noaptea Muzeelor reînvie legendele

Moimele prind viață în Țara Oașului. Sâmbătă, 31 august, muzeele din mediul rural din întreaga țară vor desfășura evenimente culturale și programe educative destinate promovării patrimoniului muzeal propriu.

Gazdele gospodăriei țărănești din Turţ, Diana și Ioan Belbe din Turț, în colaborare cu etnologul Mihaela Grigorean, cheamă la clacă pe toți cei dornici de a cunoaște tradițiiile oșenești, dar și să descopere practicile arhaice de lucru (lipit, muruit, văruit) și modul în care sunt valorificate materialele naturale în arhitectura tradițională (lut, lemn, piatră).

Participanții vor avea prilejul să participe seara, de la ora 21:00, la prezentarea în șură a proiectului „Muzee de la sat”, realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Prin acest proiect, 10 case muzeu din zona rurală a județului Satu Mare sunt promovate, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță, fiind integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.

 

Seară cu legende la Chilia Zânelor

Chilia Zânelor din Cămărzana, proprietate a dr. Mihaela Grigorean, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, va găzdui ateliere creative care să reînvie atmosfera trăirii în odaie la lumina lumânării sau la flacăra focului, împreună cu diferite ritualuri și practice cum ar fi: căierițele (o practică rituală legată de prelucrarea lânii în caiere), moimele (o înscenarea rituală sub forma unui teatru nescris în care băieții deghizați în moime sperie fetele din șezătoare), dar și cu diferite activități cum ar fi cusut și împletit la lumina lumânării, teatru de umbre, povești și legende șoptite în ceas de seară pe prispa casei, desene cu cărbune pe lemn și icoane pe sticlă restaurate la lumina lămpii.

„Așteptăm călătorii cu inima deschisă să-și aline dorul de simplitate, la lumina de ceară în tihna nocturnă din Chilia Zânelor, pe tărâm oșenesc…”, a transmis Chilia Zânelor.

 

Exit mobile version