Acuzaţii de exploatare ilegală de piatră la o carieră în curs de autorizare din judeţul Satu Mare. Autorităţile din judeţul Satu Mare au fost sesizate cu privire la faptul că o carieră din Certeze, în curs de autorizare, ar fi concasat piatră şi ar comercializa, deşi nu ar avea acest drept.
Potrivit reclamaţiei făcute la 112, firma respectivă ar deţine doar un permis pentru studierea solului şi nu o licenţă de exploatare. Cu un astfel de permis nu s-ar putea efectua exploatarea efectivă, nici concasarea şi nici vânzarea materialelor.
Se pare încă că mai multe firme se ascund în spatele acestui lucru mai puţin ştiut de poliţiştii de rând care ies pe teren.
Poliţia a constatat că aspectele sesizate… nu se confirmă
Poliţia a fost la faţa locului, a văzut şi a plecat.
“La data de 1 august, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Negrești-Oaș au fost sesizați despre faptul că o societate comercială ar efectua lucrări neautorizate de procesare a pietrei și de tăieri ilegale de arbori, la o carieră de piatră situată în localitatea Huta Certeze. Polițiștii sosiți la fața locului au constatat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă. În cauză, nu s-a impus luarea unor măsuri polițienești”, precizează IPJ Satu Mare.
Concasorul şi piatra, în imagini
Interesant este, însă, faptul că în imaginile surprinse de reporteri la circa 15 minute după plecarea Poliţiei se poate vedea la faţa locului concasorul, utilaje pentru încărcare, vehicule de transport dar şi o cantitate însemnată de piatră concasată. Din imagini se vede cum firma respectivă a început efectiv să “macine” muntele.
Mai mult, a început şi amenajarea unui drum de acces, pentru care ar fi nevoie de autorizaţii, inclusiv de la Mediu.
Garda de Mediu urmează să verifice
Şi Garda de Mediu Satu Mare a fost sesizată, însă din cauza personalului puţin comisarii încă nu au ajuns să verifice situaţia în teren. Urmează ca acest lucru să se întâmple în următoarele zile.
Până atunci însă, se pot întâmplat multe
Cert este că lucrurile nu se opresc aici. Urmează ca situaţia să fie reclamată la Ministerul de Interne şi alte autorităţi centrale, cu atât mai mult cu cât pentru astfel de lucrări ar fi nevoie de autorizaţie de mediu şi aprobare Natura 2000.