PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cod galben de furtuni și ploi abundente în Satu Mare! Ciclonul Ashley aduce vreme extremă

Județul Satu Mare se află sub avertizare de Cod galben de ploi și furtuni, conform meteorologilor. Începând de sâmbătă seara și până luni noapte, fenomenele de instabilitate atmosferică vor afecta puternic această zonă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că ciclonul Ashley va traversa România, aducând cantități mari de precipitații într-un timp foarte scurt.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte și mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitații foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe județe sub cod galben și sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet., a declarat ministrul Fechet.

În Satu Mare, meteorologii prognozează averse însemnate, cu rafale de vânt care vor atinge 50-60 km/h. În intervale scurte, cantitățile de apă pot ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat chiar peste 40 l/mp. Avertizările vin împreună cu recomandări pentru populație de a rămâne vigilentă și de a evita zonele inundabile.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, de asemenea, un Cod galben de inundații, ce vizează râurile din Crișana, inclusiv bazinele Someșului și Crasna, care traversează județul Satu Mare.

Vânt puternic și temperaturi în scădere

Pe lângă ploi abundente, ciclonul Ashley va aduce și o răcire accentuată a vremii. În zona montană înaltă, precipitațiile vor lua formă de lapoviță și ninsoare.

Exit mobile version