E alertă la Budapesta după ce Dunărea a ieșit din matcă și s-a revărsat peste maluri amenajate în mai multe zone, iar mii de muncitori și voluntari lucrează pentru a apăra orașul de potențialele efecte devastatoare ale inundațiilor. Oamenii ridică diguri provizorii cu ajutorul prelatelor și sacilor de nisip, iar printre cei care încearcă să apere orașul se află și un sătmărean.
Adrian Matus, un profesor originar din județul Satu Mare care predă la Budapesta British International School s-a aflat în ultimele zile în mijlocul acțiunii, iar împreună cu alți profesori și elevi au umplut saci cu nisip ca să ridice diguri în calea șuvoaielor.
,,Probabil ați văzut deja imaginile cu Dunărea ce a inundat faleza din Budapesta. Sunt extrem de bucuros de solidaritatea ce a dovedit-o acest oraș în ultimele zile. Împreună cu profesorii și elevii de la BBIS ne-am hotărât să dăm o mână de ajutor orașului printr-o activitate de voluntariat de două zile, în care am umplut sacii cu nisip ce vor fi folosiți la noapte pentru protecția împotriva viiturii.
Localnicii ne-au felicitat, elevii s-au implicat enorm, iar activitatea a fost extrem de plăcută. Acești elevi care își dedică timp pentru cauze locale merită felicitați. Într-o altă ordine de idei, această activitate a dovedit că voluntariatul merită introdus în educație, dacă e făcut cu rost și minte. Nu e greu”, a spus profesorul sătmărean Adrian Matus.
Dunărea a inundat zone întinse și la periferia Budapestei, iar circulația a fost oprită pe două porțiuni de autostradă. Peste 15.000 de soldați, pompieri și voluntari ridică de zile întregi diguri din saci cu nisip de-a lungul întregului curs. Apele Române estimează că viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28 – 29 septembrie și va avea valori maxime de până la 9.500 de metri cubi pe secundă. Adică un debit aproape dublu față de cel actual.