PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Elevii din Satu Mare, pregătiți să construiască roboți cu inteligență artificială. Sunt dați exemple în alte județe

Elevi din Satu Mare pasionați de robotică construiesc roboți cu inteligență artificială, iar ”mașinăriile” participă mai apoi la diferite concursuri naționale și câștigă și premii. Elevii ajung să se întreacă cu propriile creații datorită Smart RobotX, o școală de robotică și programare pentru copiii cu vârste de la 7 la 14 ani.

,,Suntem prezenți în Satu Mare, Baia Mare și Cluj-Napoca și avem activități foarte diverse pentru copii. De la partea de programări simple, până la partea de construit de roboți”, spune Dorel Popa, fondatorul Smart RobotX.

Roboții ajung să participe la diferite competiții naționale, iar elevii din Satu Mare sunt dați exemple în alte județe. Unul dintre roboții construiți la Satu Mare este ”Solar Tracker-ul”, un sistem de panouri solare care se deschide și urmărește soarele.

,,După ce se deschide el se duce unde este lumina mai puternică. Acest robot a luat locul trei anul acesta la olimpiada națională de mediu”, a spus fondatorul Smart RobotX, Dorel Popa.

De asemenea, tot de elevii din Satu Mare a fost construit și un robot cu inteligență artificială ce sortează deșeuri. Acest proiect a câștigat anul trecut locul doi la nivel național, la proiecte de mediu.

,,Este un sortator de deșeuri bazat pe inteligență artificială. Identifică deșeurile cu care a fost învățat și sortează deșeurile”, spune Dorel Popa, care ne-a arătat și cum se descurcă robotul.

,,Deșeul se oprește în fața senzorului, l-a identificat ca fiind carton și îl introduce în compartimentul pentru hârtie și carton”, a explicat fondatorul Smart RobotX, în timp ce mașinăria își arăta ”îndemânarea”.

Sediul Smart RobotX din Satu Mare se află pe strada CA Rosetti la numărul 17, însă informații suplimentare pot fi găsite și pe pagina de Facebook Smart RobotX Satu Mare, sau pe smartrobotx.ro.

Exit mobile version