PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

La doar 15 ani, deja recidivist. Minor din Ardud, trimis în judecată pentru o serie de furturi

Un tânăr, în vârstă de 15 ani, din Ardud, deja cunoscut cu antecedente penale, a fost trimis în judecată pentru o serie de furturi calificate comise în iulie 2024, fapte ce au provocat prejudicii financiare semnificative mai multor persoane din aceeași localitate.

Minorul a acționat în mod repetat, intrând fără drept în locuințele victimelor sau furândbunuri din autoturisme neasigurate. Prima infracțiune a avut loc pe 10 iulie 2024, când tânărul a pătruns în locuința unei femei din Ardud. Profitând de faptul că ușa casei era deschisă, acesta a intrat și a sustras suma de 400 de lei dintr-un portofel aflat într-o poșetă agățată pe un scaun. În momentul respectiv, proprietara a ieșit afară pentru a lua apă, iar tânărul a profitat de absența sa temporară.

În noaptea de 11 spre 12 iulie 2024, inculpatul a escaladat gardul unei alte locuințe din Ardud. A observat că un autoturism BMW parcat în curte era neasigurat, astfel încât a intrat în mașină și a sustras 1700 de lei dintr-o haină aflată pe bancheta din spate.

Acțiunile sale au fost surprinse de camerele de supraveghere ale victimei, care a recunoscut tânărul, cunoscut în comunitate pentru astfel de fapte. Pe 19 iulie 2024, între orele 18:30 și 19:40, tânărul a pătruns din nou prin escaladare, de data aceasta intrând pe geamul de la baie al unei alte locuințe din Ardud. Din portofelul proprietarului, acesta a sustras 1000 de lei. Tânărul a recunoscut parțial fapta, menționând că a cheltuit deja o parte din sumă și a predat autorităților doar 150 de lei.

Pe 28 iulie 2024, în jurul orei 18:00, minorul a comis un alt furt printr-o metodă similară, escaladând balconul unei locuințe și sustrăgând 350 de lei din living, în timp ce proprietarul se afla în dormitor. Acesta a fost prins în fapt de victimă, însă a reușit să fugă, fiind urmărit fără succes de proprietar.

Ultima infracțiune s-a petrecut pe 1 august 2024, în parcarea unui magazin din Ardud. Tânărul a profitat de faptul că portierele unui autoturism erau închise dar neasigurate și a sustras un telefon mobil în valoare de aproximativ 1000 de lei. Ulterior, tânărul a încercat să vândă telefonul unui cunoscut pentru suma de 30 de lei. Telefonul a fost recuperat de la cumpărător, care nu avea cunoștință că era furat.

De-a lungul anchetei, minorul a recunoscut majoritatea faptelor, precizând că a cheltuit banii furați pe alimente și produse de consum, cum ar fi băuturi energizante și țigări.

Expertiza medico-legală a concluzionat că, deși minorul prezintă o întârziere mentală ușoară și tulburări de comportament, acesta a avut discernământ în momentul comiterii faptelor. Judecătorul a constatat legalitatea sesizării instanței și a dispus începerea judecății, adolescentul fiind în prezent arestat preventiv în Centrul de Reținere al Arestului Preventiv Satu Mare.

Exit mobile version