PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Nagy Szabolcs: Unele partide ar redesena harta administrativă a României

Legitimitatea a nouă din zece localități este pusă la îndoială într-un proiect de lege prezentat recent la București de reprezentanții partidului USR, spune deputatul Nagy Szabolcs, care le-a transmis, miercuri, primarilor din județul Satu Mare că proiectul propune comasarea unităților administrative actuale, reducerea procesului decizional local și desființarea unor comune.

Deputatul de Satu Mare a spus că acest lucru nu este în niciun caz acceptabil. Acesta a precizat că, în opinia UDMR, ideea pe care acest proiect de lege încearcă să o implementeze este inacceptabilă, atât pentru minoritatea maghiară cât și pentru românii care locuiesc în localitățile mici.

,,Este vorba de o centralizare regională, care duce deciziile departe de comunități, consolidează inegalitățile și ignoră opiniile cetățenilor, pentru că orice reorganizare a granițelor unităților administrative pornește de la hotărâri ale consiliilor locale, care trebuie confirmate de locuitori prin referendum și abia apoi pot deveni proiecte legislative. USR a oferit, de asemenea, cifre precise cu privire la proiectul în cauză, care ar lăsa doar 7 județe în loc de 41 în prezent, orașele nu ar putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele ar trebui să aibă cel puțin 3.000 de locuitori pentru a exista în continuare. De altfel, UDMR a votat deja de două ori de-a lungul anilor inițiative similare ale partidelor românești”, transmite deputatul Nagy Szabolcs.

Exit mobile version