Deputatul sătmărean Adrian Cozma a transmis, duminică, 8 decembrie, un mesaj cu ocazia Zilei Constituției României: ,,O constituție democratică pe care trebuie s-o prețuim și s-o respectăm în orice clipă”, spune Adrian Cozma, care vorbește în mesajul transmis despre ,,atentatul la adresa Constituției din ultimele săptămâni”.
Redăm, mai jos, mesajul transmis de Adrian Cozma:
,,Constituția României este cartea de căpătâi a națiunii noastre, fundamentul legal care stabilește structura statului și asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor noștri. Atentatul la adresa Constituției din ultimele săptămâni arată cât de fragilă este democrația noastră și cât de important este rolul Parlamentului și al celorlalte puteri ale statului în apărarea valorilor și principiilor constituante.
Breșele în sistemul nostru constituțional și neîncrederea cetățenilor în valorile democratice nu au apărut din neant, ele s-au văzut încă din anii trecuți, dar le-am tratat cu neglijență și superficialitate. Am văzut cum legi și instituții care trebuiau să apere statul sunt destructurate și reformate prin lipsirea de forță. Am făcut legi ca să salvăm pe unul sau pe altul de brațul justiției, iar acum, aproape că ne-am pierdut Țara.
Am făcut concesii acolo unde trebuia să fim fermi, am neglijat rolul comisiilor de control asupra instituțiilor de forță, presupunând că știu ele ce fac, dar nu ne-am asigurat că au deplina capacitate să ne apere democrația. Am abandonat lupta anticorupție, presupunând că cetățeanul este mulțumit și am ignorat furia lui atunci când vedea nedreptățile din justiție. Am presupus că dacă 13 din 15 parchete ale curților de apel, cu scheme de 150 de procurori și bugete de zeci de milioane de euro, nu au nici un dosar trimis în judecată, nu avem criminalitate subterană, dar ne-am înșelat și ne-am trezit că, totuși, aceasta există și că ne fură Țara!
Nu știu dacă părinții constituției noastre au anticipat că am putea să trăim momente precum cele din ultimele zile, dar democrația noastră a rezistat și datorită temeiniciei muncii lor. Mă înclin în fața celor 23 de parlamentari și a celor 5 profesori eminenți de științe juridice care au redactat proiectul constituției noastre, document bazat pe modelul economic liberal, pe libera concurență și proprietatea privată și-i îndemn pe toți românii să aibă încredere în valorile pe care aceasta le consacră.
Închei prin a ne aminti un articol deosebit de important din Constituția României: ,,𝘚𝘶𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘯𝘢𝘵̧𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘢̆ 𝘢𝘱𝘢𝘳𝘵̧𝘪𝘯𝘦 𝘱𝘰𝘱𝘰𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘳𝘰𝘮𝘢̂𝘯, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘰 𝘦𝘹𝘦𝘳𝘤𝘪𝘵𝘢̆ 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘦𝘭𝘦 𝘴𝘢𝘭𝘦 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦, 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘪𝘵𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘢𝘭𝘦𝘨𝘦𝘳𝘪 𝘭𝘪𝘣𝘦𝘳𝘦, 𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘥𝘪𝘤𝘦 𝘴̧𝘪 𝘤𝘰𝘳𝘦𝘤𝘵𝘦, 𝘱𝘳𝘦𝘤𝘶𝘮 𝘴̧𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘳𝘦𝘧𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥𝘶𝘮.””