PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Daniel David, prima reacție despre candidatura la președinție: „Acum nu e vorba despre mine, ci despre ce doresc oamenii”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sătmăreanul Danie David, a reacționat după ce numele său a fost vehiculat ca posibil candidat pro-european la alegerile prezidențiale. El a transmis, într-un mesaj publicat pe propriul blog, că este posibil ca numele său să fi fost menționat „ca urmare a angajamentelor publice constante pentru România euroatlantică”. De asemenea, Daniel David a precizat că ,,în acest moment este vorba despre ce doresc oamenii”.

Redăm, mai jos, mesajul transmis de Daniel David:

Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală.

La solicitarea mass-mediei și a multor oameni fac următoarele comentarii (sincer, am încercat în această fază să am o atitudine de „no comment”, dar, din respect pentru întrebările insistente și probabil justificate în această situație, fac totuși câteva comentarii succinte):

  1. În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).
  2. Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).
  3. Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta).
  4. Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat.
  5. În paralel, este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale.

CITEȘTE ȘI:

Exit mobile version