Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la verificarea documentelor de călătorie de către Poliția de Frontieră. Astfel, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării.
Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.
Este important de reținut că se mențin condițiile de călătorie, acest lucru înseamnă că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență.
Având în vedere normele Schengen, în zona de responsabilitate a Poliției de Frontieră din județul Satu Mare numai prin următoarele zone (puncte de trecere a frontierei și puncte de trecere ocazionale), după specificul categoriilor de vehicule autorizate, vor putea intra în țară sau ieși din România:
- rutiere: Petea – Csengersima, Urziceni – Vallaj;
- conexiuni rutiere: Bercu – Garbolc; Peleș – Zajta, Horea – Omboly.
În locațiile enumerate, frontiera poate fi tranzitată între orele 0-24, șapte zile pe săptămână.
Condițiile de călătorie în statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua în punctele de trecere a frontierei.