PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Deputatul Adrian Cozma despre 2024 şi 2025: Lecții dure, realizări remarcabile și provocări pentru viitorul României

Adrian Cozma

La începutul lui 2025, deputatul PNL Adrian Cozma face un apel la introspecție și responsabilitate colectivă, rememorând un an 2024 plin de lecții dure, dar și de realizări majore. De la fragilitatea democrației românești și pericolele dezbinării până la succesele remarcabile în infrastructură și politica externă – precum intrarea în Schengen și apropierea de ridicarea vizelor pentru SUA – declarația trasează un bilanț complex. Cu privirea spre viitor, liderul subliniază importanța reformelor strategice și a alegerii unui președinte onest, sub imperativul unui “contract social” respectat de toți.

Postarea deputatului Adrian Cozma la început de an:
Acum, la începutul unui nou an, fiecare dintre noi trebuie să își facă o evaluare a ceea ce a fost bun și rău în viața sa, ce a învățat și ce a pierdut în anul care a trecut și ce va face, mai bun, în anul în care tocmai am pășit.
Pentru mine, ca politician, anul 2024 a fost unul al lecțiilor dure, uneori amare, dar atât de folositoare pentru experiența profesională și de viață a fiecărui om. Am învățat și am văzut cât rău ne pot face dezbinarea, minciuna nerușinată și promovarea falselor valori. Experiența lunilor trecute ne-a arătat cât de fragilă este democrația românească, cât de zadarnică poate fi jertfa înaintașilor noștri atunci când unii sunt cuprinși de beția puterii și țin cu dinții de funcțiile în care sunt numiți, dar și cât de fragile și ineficace sunt instituțiile statului atunci când se află în afara controlului exercitat de popor, prin Parlament.
Cu toate acestea, să nu lăsăm cele rele să le acopere pe cele bune, deoarece anul 2024 a fost încununat și de mari realizări. Astfel, au fost făcute investiții importante în infrastructură: autostrăzi, drumuri naționale și județene, extinderi de rețele de apă și canalizare, dezvoltarea de obiective și capacități energetice, amenajarea de școli, spitale și grădinițe, creșterea capacităților industriale și multe altele.
Totodată, politică externă a României a înregistrat succese notabile: s-a reușit intrarea deplină a țării noastre în Spațiul Schengen, cu efecte imediate asupra ramurii economice a transporturilor; de asemenea, s-au creat premisele ridicării depline a vizelor pentru SUA și asigurarea libertății circulației românilor, pe tot globul.
Nu în ultimul rând, am fost martorii unui pas important în împlinirea dezideratului de a fi împreună cu frații noștri de peste Prut în interiori acelorași granițe, cele ale Uniunii Europene, ca urmare a deciziei cetățenilor Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene și a sprijinului manifestat de statele membre în acest sens.
Privesc spre anul 2025 cu încredere în maturitatea și înțelepciunea românilor care vor ști să-și aleagă cu chibzuință viitorul. Acest an va fi unul al deșteptării conștiinței noastre naționale, va fi anul antreprenorilor care pun pe masă o pâine pentru milioane de angajați, care asigură pensii și asistență sanitară pentru seniorii noștri, care întrețin educația copiilor și al viitorului nostru. Anul acesta trebuie să fie anul în care să încetăm să ne mai batem joc de eforturile lor.
Anul 2025 va fi anul acelor funcționari, medici, profesori, militari, polițiști, magistrați care înțeleg că a fi patriot și bun român înseamnă să-ți faci datoria cu onestitate și respect față de cei care te plătesc, adică față de contribuabilii români, cetățeni și antreprenori, care muncesc cinstit în țara noastră și plătesc taxe și impozite.
Aș vrea să ne amintim cu toții că reformele democratice au început acum mai bine de 250 de ani, de la un concept juridico-filosofic numit “Contractul social” al lui Jean Jacques Rousseau, în care libertatea cetățeanului și binele general se pot obține printr-un acord cu statul, printr-un contract în care părțile se respectă reciproc. Când aceste înțelegeri nu se mai respectă, când se nasc dezechilibre de putere, comportamente autarhice și inechități voite între categoriile profesionale și sociale, cetățeanul își va pierde încrederea în guvernanți și, lucrul cel mai grav, în democrație.
Vor fi multe provocări în acest an și vor fi multe decizii pe care noi toți va trebui să le luăm. Va trebui să corectăm erori de guvernare, erori legislative și, în primul rând, va trebui să începem cu erorile strategice cele mai grave. Este imperios să reformăm statul obez, serviciile de securitate, industria de apărare, sistemul judiciar care tinde să devină un stat în sine și, nu în ultimul rând, relațiile dintre instituția prezidențială și cetățenii țării. Va trebui să ne alegem un președinte onest, un om de care să fim mândri și convinși că în orice împrejurare ne va spune adevărul.
Doamne ajută!
Exit mobile version