PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

HARTĂ. Câți angajați are Satu Mare în administrația publică. Cum stăm față de județele vecine

Judeţele mici şi mai puţin diversificate economic depind puternic de rolul de angajator al statului, în timp ce regiunile dinamice au economii bazate pe un sector privat robust şi o pondere mai mică a angajaţilor la stat în totalul forţei de muncă, informează Ziarul Financiar. Potrivit analizei celor de la zf.ro, în Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman sau Călăraşi, administraţia publică reprezintă o parte semnificativă a pieţei muncii, în schimb în regiunea de nord-vest a țării situația stă mult mai bine, mai ales datorită județelor Cluj și Bihor, care au o pondere mică a angajaților în administrația publică.

Harta administraţiei publice din România scoate la iveală o legătură directă între nivelul de dezvoltare economică şi ponderea angajaţilor în sectorul public. Statisticile oficiale privind angajaţii din administraţia publică şi apărare arată că judeţele cu economii mai puţin dezvoltate, precum Giurgiu, Mehedinţi sau Teleorman au o pondere semnificativă a bugetarilor din această categorie în totalul angajaţilor. Calculele pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS) evidenţiază rolul administraţiei publice ca principal angajator în regiunile unde sectorul privat oferă oportunităţi limitate de muncă.

Aşadar, în judeţele cu economie mai puţin diversificată, cum ar fi Giurgiu (6,7%), Mehedinţi (6,8%), Teleorman (6,1%) sau Călăraşi (6,0%), administraţia publică reprezintă o parte semnificativă a pieţei muncii. Aceste regiuni depind adesea de sectorul public pentru ocuparea forţei de muncă, ceea ce arată că sectorul privat este slab dezvoltare în aceste judeţe.  De asemenea, zonele sudice (Teleorman, Giurgiu, Călăraşi) şi estice (Vaslui, Tulcea, Vrancea) înregistrează ponderi ridicate ale angajaţilor în sectorul public.

De cealaltă parte, județe precum Cluj, Bihor, Timiş şi Ilfov au o pondere mai mică a angajaţilor în administraţia publică.

Câți angajați are Satu Mare în administrația publică

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), analizate de jurnaliștii de la Ziarul Financiar, peste 3.100 de persoane lucrează în administrația publică la Satu Mare, adică 3,70% din totalul angajaților. Dacă ar fi să ne comparăm cu alte județe din regiunea de nord-vest, doar Sălajul are o pondere mai mare, 4,5%.

Județele din regiunea de nord-vest care stau cel mai bine la acest capitol, adică au o pondere mică a angajaților în administrația publică, sunt Cluj (2,20%) și Bihor (2,60%). Și Maramureșul are o pondere mai mică decât Satu Mare, și anume 3,10%.

Exit mobile version