Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, și-a prezentat astăzi, miercuri, 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul pe anul trecut. Edilul a vorbit despre realizările bifate în 2024, și a prezentat proiectele primăriei Satu Mare pentru 2025.
,,Anul 2024 a fost un an al finalizării marilor proiecte care au înfrumusețat municipiul Satu Mare. Orașul nostru se dezvoltă, iar meritul este și al întregii sale comunități, al sătmărenilor care fac din Satu Mare ACASĂ. Dacă unele proiecte am reușit să le finalizăm, altele, tot de mare anvergură, le-am adus în faza de execuție. Dezvoltarea continuă să fie vizibilă în fiecare domeniu”, spune conducerea municipalității.
Pentru 2025, Primăria Satu Mare pregătește alte proiecte importante, printre care se numără pasaje supraterane și zonă de picnic/pădure urbană la Noroieni.
,,Ne dorim ca și în anul 2025, Satu Mare să fie în continuare un oraș în care se fac investițiile publice necesare. Ținta noastră este să menținem și anul acesta un buget de investiții important, susținut din surse locale, europene și guvernamentale”, mai transmite municipalitatea.
Redăm, mai jos, bilanțul primăriei pe 2024 și proiectele pentru 2025:
AM CONTINUAT PROIECTELE MARI DE INFRASTRUCTURĂ
Investițiile mari conectează comunitățile. Anul trecut am continuat lucrările la Podul peste râul Someș – amplasament str. Ștrandului, pod care este foarte aproape de finalizare – 99% stadiu de realizare a investiției. Construcția celui de-al treilea pod peste Someș este cel mai mare proiect de infrastructură al municipiului din ultimii 40 de ani. Podul este o construcție unică în nord-vestul României, în valoare de aproape 200 de milioane de lei.
AM DEZVOLTAT ORAȘUL DIN FONDURI EUROPENE
În 2024 am finalizat aproape toate proiectele finanțate din fonduri europene, proiecte europene finanțate prin POR, programe transfrontaliere, ROUA, AFM, PNRR. Am redat sătmărenilor centrul istoric al orașului. Reabilitarea Centrului Vechi și realizarea unei zone pietonale în Piața Libertății a fost un pas obligatoriu pentru dezvoltarea orașului. Satu Mare, odată cu finalizarea lucrărilor din Piața Libertății, are un centru distinctiv european.
Am finalizat anul trecut și pasarela pietonală peste râul Someș. Podul Prieteniei nu este doar o simplă investiție, este un simbol al orașului nostru. Satu Mare are din 2024 încă un punct important de atracție, Podul Prieteniei fiind una dintre cele mai mari structuri de acest gen din România, cu o lungime de 214 metri.
Proiecte importante care au mai fost finalizate anul trecut: amenajarea pistei de biciclete strada Botizului – Pod Golescu, reabilitarea infrastructurii educaționale a Liceului ,,Constantin Brâncuși”, reabilitări clădiri rezidențiale, creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public a municipiului Satu Mare, zona Nord-Est.
În anul 2024 am finalizat proiecte POR, ROUA și AFM în valoare totală de 82.086.693,13 lei.
PORTOFOLIUL DE PROIECTE DIN FONDURI EUROPENE
În curs de implementare în 2024 am avut numeroase proiecte privind creșterea eficienței energetice la blocuri de locuințe, instituții de învățământ, creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public a municipiului Satu Mare, zona SUD, reabilitarea termică a Liceului cu Program Sportiv.
În 2024 s-au semnat contractele de finanțare pentru proiecte importante: ,,Pasarelă pietonală și velo intersecția Crinul” – POR în valoare de 74.854.233,37 lei, ,,Regenerare urbană în zona cartierului Micro 15” – POR în valoare de 32.610.762,92 lei și ,,Strengthening intercultural relations through the development of cultural institutions in Satu Mare County and Szabolcs-Szatmár-Bereg County”- RO-HU, în valoare de 22.399.697,10 lei.
Au fost depuse la finanțare alte proiecte mari: ,,Piste velo în municipiul Satu Mare” (94.588.499,35 lei), ,,Sistem integrat de monitorizare a traficului în municipiul Satu Mare” (108.191.723,35 lei), ,,Reabilitarea parcului Vasile Lucaciu” (22.614.720,34 lei), ,,Reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate și neutilizate de pe malurile Someșului- Mal drept” (19.967.781,26 lei).
AM INVESTIT ÎN INFRASTRUCTURA RUTIERĂ, PARCĂRI ȘI SPAȚII VERZI
Anul trecut, am continuat să investim în infrastructura rutieră. Am intervenit pentru reabilitarea carosabilului și a trotuarelor pe următoarele străzi: Ion I.C. Brătianu, Aurel Vlaicu, Horea, Amațiului, Podul Decebal, Dara, Ispirescu, Fluturilor, Ács Alajos, Mareșal Averescu, Moise Sora Novac, Grădinarilor, Poenilor, Dacia, Tiberiu Brediceanu, Poligonului, Mahatma Gandhi, Ecaterina Teodoroiu, Baladei, Petru Maior, Kaffka Margit, Krúdy Gyula, Măcinului, Păpădiei, Bulevardul Cloșca – zona blocurilor ANL, Haiducilor, Crăieselor, Dana, Iris, Matei Basarab, Regele Ferdinand, Dreptății, Sinaia, Ardealului și Grigore Alexandrescu, Maria, Wolfenbüttel.
Avansăm cu lucrările la parcarea etajată de pe strada Kogălniceanu. Prin această investiție, realizată din bugetul local, vom rezolva problema locurilor de parcare din zona Centrului Vechi, apărută prin extinderea spațiilor pietonale. Parcarea va avea 158 locuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități și stații de încărcare pentru vehiculele electrice.
În 2024, în cadrul unui contract finanțat prin PNRR în valoare de 64,2 milioane lei, au fost achiziționate 17 autobuze electrice marca Karsan e-ATA. Pe străzile din municipiu circulă deja 4 dintre aceste autobuze electrice. Toate autobuzele vor fi însoțite și de 23 de stații de încărcare.
Odată cu finalizarea acestui proiect, toată flota de transport public a Transurban Satu Mare va fi înnoită. Cu cele 17 autobuze electrice, Primăria Municipiului Satu Mare va ajunge la 45 autobuze noi cumpărate în ultimii 6 ani.
Spațiile verzi și parcurile sunt cartea de vizită a orașului. Ne dorim ca sătmărenii să se bucure de spații verzi care nu doar că dau culoare orașului, ci și contribuie la un mediu plăcut și atrăgător. Anul trecut am plantat 663 de arbori, 6130 plante perene, 1998 arbuști, 8500 bulbi de flori, 117 trandafiri, am amenajat și gazonat o suprafață de 31789 mp și am plantat 1210 metri liniari de gard viu. S-au făcut amenajări, plantări și gazonări în scuarul Rodnei – Chendi – Wolfenbüttel – Fabricii, Piața 25 Octombrie, Casa de Modă, Parc Titulescu, străzile Miron Costin, Matei Basarab, Aurel Vlaicu, Dreptății, Sinaia, Ardealului, Ioan Galu, Drumul Careiului, Micro 16: Proiectantului, Universului, Scuar Geneza, Magnoliei, Grigore Alexandrescu, Măcinului, Basarabia, Zimbrului, Independenței, Cartier Carpați 2, Petru Maior, Dacia, Blocurile ANL – B-dul Cloșca, Ecaterina Teodoroiu, Octavian Goga, Mioriței, Henri Coandă pe o porțiune și Piața Soarelui. Vom continua să îmbunătățim calitatea aerului prin spații verzi pentru că le considerăm esențiale pentru un mediu sustenabil.
AM EXTINS ȘI MODERNIZAT SISTEMUL DE ILUMINAT PUBLIC
Printr-un proiect în valoare de peste 10 milioane de lei, finanțat din fonduri nerambursabile prin Administrația Fondului pentru Mediu, modernizăm iluminatul public din municipiu, ceea ce va duce la o scădere a consumului de energie electrică cu 77,16%, urmând să fie schimbate peste 3000 de corpuri de iluminat, cu telegestiune.
Sunt în derulare proiecte de extindere a iluminatului public în cvartaluri de blocuri, în jurul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 9, pe străzile Ștefan Benea, Hermann Mihaly, Vasile Scurtu, iluminat ornamental pentru lăcașurile de cult din municipiu.
AM INVESTIT ÎN EDUCAȚIA COPIILOR NOȘTRI
În 2024 s-au alocat 40 de milioane lei pentru buna funcționare a învățământului sătmărean, la care se adaugă 10 milioane de lei pentru investițiile realizate în infrastructura școlară. Construcția noului corp de clădire al Școlii Gimnaziale ,,Constantin Brâncoveanu” se apropie de final. Noul corp, cu 11 săli de clasă și laboratoare, este realizat printr-o investiție de 8 milioane lei, fonduri de la bugetul municipiului Satu Mare. Am reabilitat anul trecut totodată și sala de sport de la Liceul Tehnologic ,,Elisa Zamfirescu’’, iar 793 săli de clasă din 39 de unități de învățământ vor fi dotate cu mobilier modern, în valoare de peste 55 de milioane lei, printr-un proiect european derulat de Primăria Municipiului Satu Mare.
ORAȘUL ARE GRIJĂ DE TINE: AM SUSȚINUT SECTORUL SOCIAL ȘI MEDICAL
Anul trecut am achiziționat un aparat pentru depistarea tuturor formelor de droguri, inclusiv a celor din categoria drogurilor sintetice, așa-zisul drog cristal și al mefedronei. Lupta împotriva consumului și traficului de droguri are din 2024 un instrument redutabil de ultimă generație, unic în nordul țării, asigurat de Primăria Municipiului Satu Mare la solicitarea DIICOT și a Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare. Investiția de 300.000 de euro vine în sprijinul Serviciului de Medicină Legală.
În 2024 au început lucrările la noul spital dedicat tratamentelor oncologice, unitate medicală ridicată de Amethyst Radiotherapy, cea mai mare rețea de clinici de radioterapie din Europa pe strada Dunării, în Cartierul Micro 15. Odată funcțional, acesta va veni în sprijinul pacienților sătmăreni și al familiilor lor, scutindu-le de deplasări și costuri pentru a ajunge în alte orașe.
În domeniul asistenței sociale, am promovat solidaritatea socială în comunitatea noastră și prin resursele existente am continuat să sprijinim familiile vulnerabile, integrarea celor marginalizate și să îmbunătățim calitatea vieții tuturor categoriilor sociale aflate în nevoie. Primăria Municipiului Satu Mare oferă prin Direcția de Asistență Socială 8 tipuri de servicii sociale: centre de zi pentru copii, centre pentru persoane fără adăpost – centru de zi și centru de tip rezidențial, echipă mobilă, centru de zi pentru vârstnici și Centrul Multifuncțional Social din zona Ostrovului, cu cele două componente: centru de zi pentru copiii provenind din familii nevoiașe din zonă și centru pentru persoanele cu dizabilități. Am continuat parteneriatul cu asociațiile și ONG-urile sătmărene care oferă servicii sociale și ne ajută să sprijinim persoanele vulnerabile, alocând pentru contractarea serviciilor de către ONG-uri 2,5 milioane lei.
ORAȘUL TINERILOR
În ultimii ani, dialogul cu tinerii sătmăreni, implicarea lor în diverse activități din comunitate au reprezentat elemente prioritare, devenind astfel o fundație solidă pentru tot ceea ce construim în continuare. Rețeaua de voluntari formată în anul 2023 din elevi sătmăreni s-a închegat, în anul 2024 mărindu-se și depășind 200 de persoane. Toți acești tineri s-au implicat activ în organizarea și desfășurarea celor peste 400 de activități culturale, sociale, educative și de divertisment organizate împreună cu Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.
SPORT DE PERFORMANȚĂ ȘI SPORT DE MASĂ
În 2024, CSM Olimpia a continuat să dea cei mai buni sportivi ai județului, atât la probele olimpice, cât și la cele neolimpice, campioni naționali la scrimă, judo, karate, șah. Peste 400 de copii sătmăreni frecventează secțiile Clubului CSM Olimpia și privind dincolo de cifra care reflectă numărul copiilor înscriși, putem observa faptul că an de an, tot mai mulți copii și tineri se îndreaptă spre sport. Indiferent de ramura aleasă, sportul reprezintă o alternativă sănătoasă la petrecerea timpului liber. Anul acesta, vom demara proiectul construcției unui nou stadion, pe locul fostei baze sportive Unio.
CULTURĂ ȘI PORTOFOLIU DE EVENIMENTE
În 2024 am continuat să dăm culoare orașului. Ne-am bucurat împreună de evenimentele speciale ale comunității sătmărene, devenite deja tradiționale și dragi tuturor categoriilor de vârstă: Zilele Orașului, Târgul de Paște, Târgul de Crăciun, cel de Mărțișor, Festivalul Internațional Multicultural de Teatru, Samfest Jazz, Festivalul Internațional de Film TIFF, Street Music Festival, World Music Festival, TEDx Satu Mare. Totodată, am organizat numeroase evenimente care, deși de mai mică amploare, au atras un public numeros: Primăvara sătmăreană, Ziua Internațională a Copilului și alte activități tematice, evenimente noi găzduite de centrul istoric al orașului nostru, redat sătmărenilor anul trecut.
În cadrul târgurilor, cu sprijinul meșterilor populari și al producătorilor locali am reușit să organizăm peste 150 de ateliere de creație pentru copiii și tinerii din județul Satu Mare. În 2024, am reușit chiar să triplăm numărul atelierelor creative comparativ cu 2023, tot mai multe cadre didactice fiind receptive la beneficiile pe care le au întâlnirile de lucru cu producătorii locali pentru copiii de toate vârstele.
Prin intermediul Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” și al Teatrului de Nord, am reușit să îmbogățim viața culturală a comunității noastre. Paleta în domeniul activităților culturale a fost anul trecut una bogată și variată, reușind să satisfacă toate categoriile de vârstă.
Pentru a oferi publicului sătmărean o paletă diversificată de evenimente, dar și pentru a determina ONG-urile să contribuie la desfășurarea actului cultural, am finanțat mai multe proiecte culturale, de tineret și sport, prin acordarea de finanțări nerambursabile, în valoare de 650.000 lei.
AM STABILIT LISTA DE PRIORITĂȚI PENTRU ANUL 2025
- Finalizăm construcția podului peste râul Someș, zona str. Ștrandului;
- Finalizăm amenajarea malurilor Someșului. Suntem siguri că după realizarea acestui proiect de reabilitare, malul Someșului va deveni o zonă atractivă pentru sătmăreni, cu loc de joacă pentru copii, pontoane, pavilion expozițional, zonă fitness;
- Construim parcarea etajată de pe str. Kogălniceanu. Aceasta va dispune de 158 de locuri și este unul din proiectele care vor îmbunătăți infrastructura în zona centrală;
- Refacem pasajele pietonale care fac legătura între Centrul Nou și digul Someșului;
- Demarăm construcția bazinului didactic;
- Demarăm construcția unui nou stadion, în locul bazei Unio;
- Dotăm unitățile de învățământ, cabinetele școlare, laboratoare cu mobilier și materiale necesare bunei funcționări, investiție în valoare de peste 55 milioane de lei, printr-un proiect european derulat de Primăria Municipiului Satu Mare;
- Reabilităm strada Odobescu;
- Demarăm construcția drumului expres Satu Mare-Oar;
- Finalizăm construcția creșei de pe strada Iuliu Coroianu, cu o capacitate de 110 locuri;
- Construim o sală de sport pe Bulevardul Muncii;
- Finalizăm extinderea rețelei de apă și canalizare în Bercu Roșu;
- Reabilităm Hotelul Sport;
- Continuăm asfaltarea străzilor de pământ: Alba Iulia, Eugen Ionescu, Károli Gáspár, Krúdy Gyula – tronson între str. Dara și str. Alba Iulia, Ács Alajos – tronson între str. 1 Iunie și str. Poienilor, Toamnei- tronson de pământ;
- Continuăm lucrările de modernizare a trotuarelor și străzilor din municipiul Satu Mare
Anul acesta depunem proiecte pentru:
- Reabilitare energetică blocuri de locuințe;
- Reconversia și refuncționalizarea malurilor Someșului – MAL STÂNG;
- Pasarelă pietonală și velo intersecția Burdea;
- Pasarelă pietonală și velo Cartierul funcționarilor – Micro 16;
- Amenajare pădure urbană Noroieni.