La aniversarea unui secol și jumătate de liberalism în România, liberalii sătmăreni s-au adunat, sâmbătă, 24 mai, la bustul lui Ion I.C. Brătianu din municipiul Satu Mare, ,,pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au creat și au luptat pentru România de astăzi”.
În cadrul evenimentului aniversar, la care au participat consilierii locali Elena Murg, Radu Mare și Victor Cernea, consilierii județeni Ștefania Ghetina, Alina Ristea și Alexandru Horvat, precum și toți primarii liberali din județul Satu Mare – inclusiv foștii primari seniori din Doba, Mihai Ghetina, și din Vama, Vasile Corodan – au fost depuse jerbe de flori. ,,În alocuțiunile rostite, împreună cu domnul subprefect Romeo Pop și cu secretarul de stat Cristian Valer Beșeni, am subliniat rolul esențial pe care l-au avut înaintașii noștri în cele mai importante momente istorice ale României”, au transmis liberalii.
Redăm, mai jos, mesajul transmis de PNL Satu Mare:
România Mare, așa cum o cunoaștem din 1918, a fost rezultatul unei năzuințe de veacuri a poporului român, popor care, prin efortul, priceperea și credința unor oameni politici de talia lui Ion I.C. Brătianu, și-a afirmat acest drept legitim.
Născut și crescut în mijlocul poporului, acest mare politician nu și-a uitat niciodată adevărata menire: de a uni, de a canaliza energiile naționale către un ideal măreț.
La fel ca și în zilele noastre, politicienii liberali au fost printre cei mai contestați și bârfiți, dar acest lucru nu i-a împiedicat să meargă mai departe. Constituirea României Mari și toate demersurile premergătoare – decizia de a aduce un domn străin, formarea de alianțe cu Occidentul, câștigarea independenței față de Imperiul Otoman, Țarist sau Austro-Ungar – au fost constant contestate. Însă istoria ne-a dat dreptate.
PNL și politicienii săi nu vor înceta niciodată să-și îndeplinească misiunea istorică de a sluji acest popor, pentru că în spatele lor se aliniază strămoșii partidului – mari oameni de stat, monumente de inspirație și credință.
Din 1875 până azi, ne aflăm în slujba românilor, iar de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obținerea independenței de stat (1877), ridicarea la rang de regat (1881), Războiul de Întregire a Neamului și crearea României Mari (1918), adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică după criza din 1929–1933.
Am condus țara în cele mai grele momente și am obținut cele mai mari realizări. Liberalismul este fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.
Partidul Național Liberal a fost fondat la 24 mai 1875, de un grup de patrioți – Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica și C.A. Rosetti – care au pus bazele celei mai longevive formațiuni politice din România.
În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența. Guvernul condus de Ion C. Brătianu a pus bazele statului modern: o Constituție nouă, dezvoltarea infrastructurii și economiei.
La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament:
“Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare!”
În 1918, România și-a împlinit obiectivul național: Marea Unire. Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au unit cu România. Ion I.C. Brătianu, liderul PNL, a condus negocierile pentru intrarea în război și tratativele de pace de la Paris.
Perioada interbelică a fost una de glorie pentru liberali: reforme majore, creștere economică susținută și modernizare instituțională.
După 1947, regimul comunist a dizolvat PNL, iar mulți dintre liderii săi au fost închiși sau uciși în temnițele comuniste.
În ianuarie 1990, PNL s-a reînființat și a început o nouă etapă în slujba românilor.
Pentru PNL, România modernă înseamnă România europeană. Am susținut și am reușit integrarea în UE și NATO.
La 150 de ani, suntem același partid: al inițiativei, al construcției, al responsabilității.