PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. UNIO nu se desființează în totalitate. Planurile conducerii

Fabrica UNIO, una dintre emblemele municipiului Satu Mare, a fost demolată aproape în întregime, însă nu se desființează în totalitate. În locul UNIO va apărea un mare centru comercial, însă conducerea fabricii anunță că în ultimii ani s-a reorientat către noi parteneriate și că va continua să dezvolte activități de producție.

UNIO este, de mai bine de 100 ani, un brand emblematic al județului Satu Mare. În ciuda dificultăților cu care se confruntă în prezent, actuala conducere a fabricii anunță că în această perioada caută soluții pentru a salva întreprinderea și a duce numele acesteia mai departe.

După intrarea în insolvență la sfârșitul anului 2019, noua conducere spune că ,,a depus eforturi semnificative pentru a salva compania”. Acestea au inclus vânzări de active și căutarea de parteneri noi. Vânzarea halelor neutilizate de ani de zile s-a realizat doar către investitori potențiali, capabili să dezvolte zona în care se află fabrica, din punct de vedere urbanistic. Noua conducere a UNIO SA subliniază că ,,a refuzat ofertele unor rechini imobiliari care erau interesați doar de speculații imobiliare, chiar dacă din punct de vedere financiar ar fi fost mult mai profitabil”.

Totodată, conducerea UNIO anunță că s-a reorientat către noi parteneriate pentru ,,a păstra cât mai multe locuri de muncă și pentru a redresa fabrica”. ,,Ca urmare, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 30% față de anul 2020, primul an de după intrarea în insolvență”, precizează conducerea.

Redăm, în continuare, precizările și planurile conducerii UNIO Satu Mare:

,,Unul dintre motivele intrării în insolvență a fost, pe lângă problemele de management din perioada 2015-2020, și un litigiu cu Consiliul Județean Satu Mare, care a refuzat să achite suma de 35 de milioane de lei pentru lucrări efectuate de Unio la groapa de gunoi ecologică a județului, situată la Doba.

Unio a construit groapa ecologică între anii 2008 și 2012, aceasta devenind un model de bune practici pentru România. De exemplu, în comparație cu județul Maramureș, care a cheltuit peste 300 de milioane de lei pentru construcția unei gropi de gunoi (o investiție care durează de mai bine de 10 ani fără un rezultat final), Unio a realizat o investiție model la Satu Mare. Cu toate acestea, compania s-a confruntat cu o pierdere de 35 de milioane de lei, iar litigiul este în prezent pe rol la Tribunalul de Arbitraj de la Paris.

Din cele 20 de hectare ale fostei platforme industriale Unio, 12 hectare sunt în continuare destinate activităților industriale, atât prin intermediul companiei Unio, cât și al altor firme românești și străine care desfășoară activități de producție în zonă.

Unio va continua să dezvolte activități de producție, atât pe cont propriu, odată cu redresarea societății, cât și prin punerea unor hale la dispoziția partenerilor săi, atât români, cât și străini”.


:

Exit mobile version