Astăzi, vineri, 11 iulie, la Penitenciarul Satu Mare, a avut loc Ziua Porților Deschise, un eveniment ce a avut ca scop evidențierea demersurilor derulate la nivelul Penitenciarului Satu Mare pentru sprijinirea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, respectiv prezentarea muncii desfășurate zi de zi de către polițiștii de penitenciare.
Tur prin Penitenciarul Satu Mare
Penitenciarul Satu Mare și-a deschis porțile pentru a oferi o perspectivă asupra activităților de detenție. A fost organizat și un tur al penitenciarului, în care au avut loc prezentări despre reintegrarea deținuților și informații despre condițiile de detenție
Turul prin penitenciar a cuprins vizitarea atelierului în care deținuții desfășoară diferite activități, a capelei, bibliotecii, sălii destinate școlarizării, precum și a mai multor cabinete.
La nivelul Penitenciarului Satu Mare, demersurile de educație, asistență psihologică și socială desfășurate sunt fundamentale pentru asigurarea procesului de reintegrare socială a persoanelor private de libertate și prevenirea reiterării comportamentului infracțional, informează reprezentanții penitenciarului. Acestea se realizează în condiții optime, la nivelul unității existând spații decent amenajate și dotate, după cum urmează:
- Capela – spațiu destinat desfășurării activităților moral religioase;
- Biblioteca – spațiu destinat desfășurării activităților educaționale, de informare, studiu, lectură;
- Atelier ocupațional – spațiu destinat desfășurării activităților educaționale de tip hoby;
- Stație radio – spațiu destinat desfășurării activităților educaționale, de informare;
- Sală de clasă – spațiu destinat desfășurării activităților de școlarizare;
- 2 cluburi – destinate desfășurării activităților și programelor educaționale;
- 2 cabinete de psihologie – destinate desfășurării activităților și programelor de asistență psihologică;
- Cabinet consiliere socială – destinate desfășurării activităților și programelor de asistență socială.
Programe educative, de asistență psihologică și asistență socială
Printre programele educative derulate la nivelul Penitenciarului Satu Mare, în anul 2025, se numără:
- Programul de adaptare pentru viața instituționalizată;
- Programul de educație civică;
- Programul de Alfabetizare.
Până la acest moment, în anul 2025, un număr de 130 deținuți au parcurs aceste programe.
Programele de asistență psihologică se adresează nevoilor și riscurilor identificate, în vederea ameliorării conduitelor dezadaptative ale deținuților. Acestea se adresează deținuților cu antecedente în adicții, consum de alcool, droguri ori alte substanțe psihotrope; deținuților cu dificultăți de gestionare a agresivității; diagnosticați cu afecțiuni psihice sau cu risc de suicid.
Programele de asistență socială se adresează nevoilor și riscurilor identificate, în vederea formării și dezvoltării deprinderilor sociale, precum și a îmbunătățirii relațiilor deținuților cu mediul de suport. Dintre acestea am putea evidenția: Program de pregătire pentru liberare, Program de formare / dezvoltare a abilităților parentale, Programul pentru menținerea/dezvoltarea relațiilor cu mediul de suport, Program de dezvoltare a abilităților decizionale în situații de risc infracțional, BriSaR / AUTOControl – program de reabilitare comportamentală. Până la acest moment, în anul 2025, un număr de 216 deținuți au parcurs aceste programe.
Concursuri și activități artistice
La nivelul Penitenciarului Satu Mare sunt organizate activități educative de tipul: concursuri tematice, activități artistice (activități tehnico-aplicative, muzică, pictură, desen), activități de difuzare a culturii (dezbateri, creație literară, teatru, vizionare filme), activități destinate deținuților analfabeți.
Un rol semnificativ în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate îl au activitățile organizate în comunitate, în exteriorul locului de deținere sub diferite forme de tipul întâlnirilor cu membrii de familie, vizite la obiective turistice, vizite la mănăstire. În acest sens au fost organizate un număr de 7 ieșiri în comunitate, cu implicarea unui număr de 59 deținuți.
Persoanele private de libertate, apte din punct de vedere medical, participă la activitățile sportive organizate în sala de sport în baza Orarului activităților sportive, planificarea fiind realizată în concordanță cu orarul de desfășurare activităților la curțile de plimbare.
Asigurarea accesului la informare, studiu, lectură
Studioul radio, precum și Studioul TV cu circuit închis, reprezintă elemente cheie în asigurarea dreptului la informare a persoanelor private de libertate. La nivelul unității sunt gestionate un număr de 117 aparate TV, fiecare cameră de deținere fiind dotată cu aparat TV.
La nivelul unității funcționează o bibliotecă. Fondul de carte este recondiționat și așezat pe rafturi, pe categorii și secțiuni clare. Programul de bibliotecă WIZBOOKS, permite gestiunea cărților din inventarul bibliotecii, gestionarea modului de împrumut – restituire a unei cărți, consultarea bazei de date după diferite criterii. În program sunt introduce 11.907 de cărți. Stația INFOCHIOS cuprinde lista cu cărtile disponibile la nivelul bibliotecii, astfel încât deținuții au acces, de la nivelul secției, la fondul de carte disponibil.
De asemenea, se realizează distribuirea zilnică la camerele de detenție a publicațiilor locale (abonamente din fondurile financiare ale unității).
Efectivul mediu de persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Satu Mare este de 420/430 bărbați. Indicele stării de recidivă a persoanelor private de libertate la nivelul Penitenciarului Satu Mare se situează la un procent de 42% (183 deținuți), persoane private de libertate cu antecedente penale 27% (121 deținuți), iar persoane private de libertate fără antecedente penale 31% (136 deținuți).
Pedeapsa predominantă este cuprinsă între 2-5 ani, iar infracțiunile predominante sunt cele împotriva persoanei (33,57%).