PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Restaurant, supermarket și plăcintărie din municipiul Satu Mare, amendate de inspectorii DSVSA

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat, în perioada 27 iunie – 4 iulie, 90 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, piețe agro alimentare.

În urma controalelor efectuate, sau aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare totală de 21.200 Lei, – din care 10.000 lei, la un restaurant din Satu Mare și 10.000 lei, – un hipermarket din Satu Mare, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor, condițiile de depozitare și comercializare a produselor alimentare și –  1.200 lei, o plăcintărie din Satu Mare, pentru manipularea produselor alimentare, cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Controalele efectuate în unități sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea Programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și non animală.

O dată cu instalarea temperaturilor caniculare, pe raza județului nostru, DSVSA Satu Mare, continuă acțiunile de verificare a unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților, precum și a zonelor de agrement, a ștrandurilor și a pensiunilor turistice de pe raza județului, pentru a preîntâmpina apariția unor episoade nedorite.

Scopul acestor acțiuni este de a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, a fraudelor alimentare și a substituirii de produse care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor, dar și de a întări încrederea publicului în siguranța alimentelor comercializate pe teritoriul județului.

Echipele de control vor desfășura acțiuni în unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, urmărind respectarea următoarelor cerințe esențiale:

În situațiile în care se vor identifica nereguli sau neconformități, echipele de control vor dispune măsuri ferme, precum:

În conformitate cu Legislația Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în vigoare, în perioada de vară, în care se manifestă, temperaturi extrem de ridicate, caniculare:


Sursa: DSVSA Satu Mare

Exit mobile version