PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Acasă la … Laura Bota – Prăjitură cu brânză şi gem de afine

Acasa la Laura Bota

Acasa la Laura Bota

Laura Bota, o persoană bine cunoscută sătmărenilor, fiind activă în viaţa politică din Satu Mare, a acceptat invitaţia noastră de a pregăti o reţetă culinară pentru cititorii PortalSM.

Într-o zi de duminică mohorâtă, Laura alături de soţul şi fiica ei, Adrian şi Hanny, ne aşteptau pentru a se apuca de gătit. Am găsit un cămin primitor, cald, fără inhibiţii şi cu bună dispoziţie.

Curiozitatea ne-a fost mare, mai ales că Laura ne-a declarat în prealabil că va pregăti o prăjitură cu care ne va cuceri. Prepararea ei durează aproximativ 3 ore, aşadar ne-am întins cu toţii la poveşti, timp în care Laura, dezinvoltă în propria bucătărie, ne pregătea desertul. Ştiam de la prieteni apropiaţi Laurei, că este o bucătăreasă foarte bună. Dar mai bine sună descrierea soţului: „Bucătăreasă cu abilităţi deosebite, ce le regăsesc şi în viaţa de zi cu zi, în calitate de mamă şi soţie”. Zâmbetul cald al Laurei Bota adresat soţului ei la această afirmaţie, ne-a făcut să ne dăm seama că este o familie foarte unită şi bine închegată. Laura ne-a spus chiar că toate hotărârile şi deciziile sunt luate în familie, inclusiv meniul zilei, asta că tot pregăteam un articol culinar.

Ei bine, după ce ne-am băut cafeaua împreună, Laura ne-a prezentat reţeta prăjiturii.

 

Ingrediente necesare:
Pentru pişcoturi: 8 ouă, 8 linguri zahăr, 2 linguri cacao
Pentru cremă: 250 g. brânză mascarpone, 1 kg. brânză de vacă, 350 ml. frişcă lichidă, 2 ouă, 8 linguri zahăr praf, zahăr vanilat.
2 borcane de 400 ml. gem de afine

La început se fac 2 pişcoturi de câte 4 ouă fiecare.

Reţeta este cea cunoscută. Se separă ouăle, se bat albuşurile spumă cu 4 linguri de zahăr şi puţină sare. Se adaugă pe rând cele 4 gălbenuşuri şi 3 linguri de făină care se amestecă în prealabil cu o lingură de cacao. „Mare atenţie însă, lingura de cacao se scade din cantitatea de făină, asta ca să fie pufos pişcotul. Nu se adaugă praf de copt sau bicarbonat de amoniu”, a specificat Laura. Pentru al doilea blat se foloseşte aceeaşi reţetă de mai sus.

 

CREMA – se face în două părţi şi aveţi nevoie de multă brânză.
1. O cutie de brânză mascarpone (250 g), 2 ouă, 5 linguri zahăr pudră.
Cele două gălbenuşuri se bat bine cu mixerul împreună cu 2 linguri de zahăr pudră, după care se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă cu mixerul până se omogenizează bine toate ingredientele. Cele două albuşuri se bat spumă cu 3 linguri de zahăr praf, iar spuma rezultată se amestecă cu compoziţia de mai sus. Toată această cremă se ţine la frigider.

2. 350 ml. frişcă lichidă, 1 kg. de brânză de vaci (un alt secret de-al Laurei este faptul că ea foloseşte 500 g. brânză de vaci fină, la pachet ambalată şi 500 g. brânză de vaci normală, ce se găseşte în comerţ ambalată la pungă), 3 linguri de zahăr praf, 2 plicuri de zahăr vanilat sau esenţă de vanilie.
Frişca lichidă se bate cu mixerul până se întăreşte.

Kilogramul de brânză de vaci, bine scursă de zer, se amestecă cu crema de mascarpone ţinută la frigider, se mai adaugă 3 linguri de zahăr praf, iar la final se încorporează încet cu frişca bătută spumă.

Asamblare:
Se aşează un pişcot pe un platou, se însiropează bine cu sirop de afine diluat cu apă. Peste blatul bine însiropat se adaugă gem de afine (aproximativ un borcan de 400 ml.). De data aceasta Laura a folosit propriul gem făcut de ea în acest an. Peste gemul întins se aşează toată crema de brânză. Peste crema de brânză se întinde al doilea borcan cu gem de afine. Al doilea pişcot însiropat şi el se pune deasupra, peste care se presară, cu o mică strecurătoare, praf de cacao.

Pe toată perioada preparării prăjiturii am povestit cu Laura şi Adrian despre viaţa lor, pasiunile şi hobby-urile personale şi bine-nţeles politică.
Cum se împacă profesia, familia şi politica în viaţa Laurei Bota?

Marea majoritate a sătmărenilor o cunosc pe Laura Bota din politică şi puţini ştiu că este o persoană foarte ambiţioasă, disciplinată şi conştiincioasă. Este medic stomatolog, este soţie şi mamă, face politică, organizează multiple acţiuni umanitare, în fiecare seară face sport (baschet, tae-bo, zumba şi aerobic) şi tocmai a terminat Institutul Diplomatic Român.
Este mult pentru o femeie şi am întrebat-o cum reuşeşte să le facă pe toate cu succes. Răspunsul a fost unul simplu: disciplina programului.

La sport nu va putea renunţa niciodată, deoarece mulţi ani a fost coordonatoarea de joc a echipei de baschet feminin Mobila Satu Mare. Politica o face din convingere, ducând organizaţia de femei a PDL Satu Mare pe primul loc din ţară, iar profesia de medic stomatolog o obligă să se ţină de un program foarte bine stabilit.

În tot ceea ce face are alături de ea familia, pe Adrian şi Hanny, care o susţin necontenit. „O persoană în care am totală încredere, cel mai real critic al meu, este soţul meu. De fiecare dată, după orice acţiune, îl sun imediat pentru a-i cere părerea”, ne-a spus Laura Bota.
Dar timpul a trecut şi prăjitura a fost gata. Eram nerăbdători să o gustăm. Primul care s-a aşezat la masă, disciplinat, a fost Adi, pe care de altfel îl înţelegem. Este prăjitura lui preferată. Dar până să o gustăm şi noi, am fost nevoiţi să fotografiem pentru dumneavoastră. Din păcate, gustul acestei prăjituri îl veţi simţi doar dacă o preparaţi, dar noi vă spunem că a meritat aşteptarea, „ne-a cucerit” şi a fost delicioasă!