Potrivit directorului Nicolae Fechete, în 2012, numărul total al pasagerilor a fost de 19.289, din care 18.101, în cursele interne, iar 1.188 în curse externe. În ceea ce privește cursele externe, anul trecut, compania Tarom a introdus o cursă Satu Mare-Antalya, iar compania Blue Air a introdus, începând cu luna iunie 2012, două curse de la și spre Italia de pe Aeroportul Satu Mare, către Veneția și Torino-Cuneo.
În acest moment pe aeroportul Satu Mare operează doar compania Tarom cu curse spre și dinspre București.
Președintele CJ, Adrian Ștef, a precizat că sunt tratative pentru introducerea unei curse regulate spre o destinație din Europa și încă o cursă charter pentru o destinație de vacanță. Acesta a spus că sunt discuții cu compania Tarom pentru a fi la Satu Mare o escală spre Europa, printre posibilele variante putând fi Munchen, Frankfurt sau chiar Roma.
Ștef dorește dezvoltarea aeroportului, care poate ajunge o poartă importantă de intrare în județ, atât în ceea ce privește turismul dar și partea economică, mai ales prin introducerea transportului cargo. Președintele CJ a subliniat că Aeroportul din Satu Mare a rămas în urma celui din Baia Mare, mulți ani nefăcându-se investiții aici, iar acum sunt foarte multe lucruri de pus la puncte pentru a reuși dezvoltarea activității instituției.
Anul 2012 a fost un an benefic pentru Aeroport prin realizarea unor investiţii importante, precum achiziţionarea a două autobuze pentru transportul pasagerilor, a unui vehicul destinat activităţilor de patrulare pentru creşterea securităţii aeroportuare, a unui alimentator cu benzină pentru aviaţie, precum şi efectuarea unor studii, proiecte, lucrări şi reparaţii capitale.
Obiectivele pentru 2013 prevăd modernizarea infrastructurii aeroportuare, extinderea aerogării şi dotarea cu utilaje şi echipamente, stabilite ca obiective de investiţii pe termen mediu.
Pe lângă repararea pistei și extinderea aerogării, se dorește achiziționarea unor echipamente: echipament de măsurare fricțiune continuă pistă, echipament control de securitate (RX + LAG), echipament dezvoltare control securitate (UPS-uri). Totodată, se doreşte repararea drumului perimetral – fazele SF+PT, construirea unui hangar pentru utilaje (proiectare + execuție), refacerea drumului tehnologic de acces la pista și cumpărarea unui utilaj de deszăpezire.
Prin extinderea Aerogării va crește semnificativ calitatea serviciilor Aeroportului Satu Mare. Acest proiect va reconfigura accesul în zona plecării. Se va realiza o linie extinsă de minim 4 ghișee de check-in, se va extinde sala de îmbarcare la o capacitate de circa 200 de locuri, se va extinde terminalul spre sud și se va crea un nou salon VIP care să asigure un flux direct, separat și controlat pentru oficialităţi.
Proiectul de extindere a Aerogării se ridică la 3,78 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul Consiliului Județean. Repararea pistei, după mai aproximativ 30 de ani, se va face printr-un proiect depus la Ministerul Transporturilor, ce va fi finanțat din fonduri europene, valoarea fiind de 15 milioane de euro.
Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a precizat că lucrările vor trebui finalizate până la 31 decembrie 2014.