Ultima actualizare: ieri, 23:09
proiect aeroport Satu Mare
Locale

Aeroportul Satu Mare va beneficia de investiții de 16 milioane de euro. Vezi cum va arăta

conferinta aeroportLucrări importante de modernizare la Aeroportul Satu Mare, în valoare de aproape 16 milioane de euro. Aerogara va fi extinsă, iar pista va fi reparată după 30 de ani, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, făcute la prezentarea bilanțului pe 2012.

Potrivit directorului Nicolae Fechete, în 2012, numărul total al pasagerilor a fost de 19.289, din care 18.101, în cursele interne, iar 1.188 în curse externe. În ceea ce privește cursele externe, anul trecut, compania Tarom a introdus o cursă Satu Mare-Antalya, iar compania Blue Air a introdus, începând cu luna iunie 2012, două curse de la și spre Italia de pe Aeroportul Satu Mare, către Veneția și Torino-Cuneo.

În acest moment pe aeroportul Satu Mare operează doar compania Tarom cu curse spre și dinspre București.

Președintele CJ, Adrian Ștef, a precizat că sunt tratative pentru introducerea unei curse regulate spre o destinație din Europa și încă o cursă charter pentru o destinație de vacanță. Acesta a spus că sunt discuții cu compania Tarom pentru a fi la Satu Mare o escală spre Europa, printre posibilele variante putând fi Munchen, Frankfurt sau chiar Roma.

Ștef dorește dezvoltarea aeroportului, care poate ajunge o poartă importantă de intrare în județ, atât în ceea ce privește turismul dar și partea economică, mai ales prin introducerea transportului cargo. Președintele CJ a subliniat că Aeroportul din Satu Mare a rămas în urma celui din Baia Mare, mulți ani nefăcându-se investiții aici, iar acum sunt foarte multe lucruri de pus la puncte pentru a reuși dezvoltarea activității instituției.

Anul 2012 a fost un an benefic pentru Aeroport prin realizarea unor investiţii importante, precum achiziţionarea a două autobuze pentru transportul pasagerilor, a unui vehicul destinat activităţilor de patrulare pentru creşterea securităţii aeroportuare, a unui alimentator cu benzină pentru aviaţie, precum şi efectuarea unor studii, proiecte, lucrări şi reparaţii capitale.

Obiectivele pentru 2013 prevăd modernizarea infrastructurii aeroportuare, extinderea aerogării şi dotarea cu utilaje şi echipamente, stabilite ca obiective de investiţii pe termen mediu.

Pe lângă repararea pistei și extinderea aerogării, se dorește achiziționarea unor echipamente: echipament de măsurare fricțiune continuă pistă, echipament control de securitate (RX + LAG), echipament dezvoltare control securitate (UPS-uri). Totodată, se doreşte  repararea drumului perimetral – fazele SF+PT, construirea unui hangar pentru utilaje (proiectare + execuție), refacerea drumului tehnologic de acces la pista și cumpărarea unui utilaj de deszăpezire.

Prin extinderea Aerogării va crește semnificativ calitatea serviciilor Aeroportului Satu Mare. Acest proiect va reconfigura accesul în zona plecării. Se va realiza o linie extinsă de minim 4 ghișee de check-in, se va extinde sala de îmbarcare la o capacitate de circa 200 de locuri, se va extinde terminalul spre sud și se va  crea un nou salon VIP care să asigure un flux direct, separat și controlat pentru oficialităţi.

Proiectul de extindere a Aerogării se ridică la 3,78 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul Consiliului Județean. Repararea pistei, după mai aproximativ 30 de ani, se va face printr-un proiect depus la Ministerul Transporturilor, ce va fi finanțat din fonduri europene, valoarea fiind de 15 milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a precizat că lucrările vor trebui finalizate până la 31 decembrie 2014.

 

 

 

 

 

 

 

15 comentarii

 1. ady Răspunde

  Super veste! Nu degeaba au fost angajate manechinele de la Gabys models la Aeroport! Portalsm ar trebui să faceți o anchetă despre necesitatea angajării doamnei Gabi și a supermodelelor!

 2. Ozn Răspunde

  Stef incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Nilā din Morometii ,la breton si-ncruntatura dar mai ales dupa dictie.L-am vazut zilele trecute pe un post local cum transpira din greu sa citeasca doua pagini de proiect,pana si Govor care stim ca s-a format ca intelectual citind “gazete” si mai putin literatura era plictist de ritmul lecturii lui Stef.Acum magarului ii trebuie tichie de termopan si pista in conditiile in care costurile operationale sunt cele mai mari din tara pe aeroportul SM ,biletul de avion pana la Buc este mai mare cu aprox20 eur decat cel din Baia Mare.Curse si operatori ne trebuie nu termopane si alte prostii,dar la puterea de cumparare a satmarenilor ma indoiesc ca vreo companie aeriana se incurca cu amaratul asta de sat.Si inca ceva :Satu Mare -Bucuresti dus/intors Tarom fara taxa de rezervare 236 eur;Cluj-Roma dus/intors inclusiv taxe (fara bagaj de cala) 68eur cu Wizz,no coment.

 3. satmarean Răspunde

  Nu mai bine s-ar ocupa cu centura si podul promise in campanie? Ca de aeroport beneficiaza 20000 de oameni pe an, de pod 20000 de oameni pe zi. Da ma rog, prioritatile nu noi fraierii le stabilim

 4. boieng Răspunde

  Aeroportul Satu Mare va fi o poarta de intrare in Romania nu numai in judet. Cele 16 milioane de euro vin la aeroport exclusiv din meritul lui Ovidiu Silaghi si deci a PNL si USL. Daca Sisi era vreun fraier banii mergeau la aeroportul din Baia Mare. Baimarenii au turbat din cauza ca Silaghi le-a suflat proiectul asta. Apropos, banii sunt din proiect cu finantare europeana deci nu pot fi bagati in alte drumuri sau poduri. In 2-3 ani, cand proiectul va fi finalizat, Satu Mare va avea un aeroport european care ii va permite o dezvoltare fara precedent. Asta e un subiect la care carcotasii de serviciu ar trebui sa se abtina

  • satmarean Răspunde

   Parca vad navalind peste vreo trei ani hoarde de oameni de afaceri si turisti straini fix la satu mare prin poarta asta. Nu o fi Clujul DEJA poarta de care vorbiti? Si dupa ce o sa aterizeze in poarta asta mai departe cum si pe unde o sa mearga? Ca si comparatie Ungaria are 2 aeroporturi. O sa fie si asta un proiect “grandios” in stilul Luna Ses?

 5. Aurel Vlaicu Răspunde

  Da, da si marmota uite asa impacheta ciocolata…

 6. Daniel Răspunde

  Sunt tare curios daca internetul telefonia etc la aeroport sunt facute cu Romtelecomul, si mai ales daca la Consiliul Judetean este facut contract cu Romtelecomul pt internet tv telefonie…daca da, atunci cel din imagine si-a primit rasplata pt campania facuta lui Stef, plus postul primit la aeroport, si daca s=au mai facut angajari manechine, nu e de mirare ca si blonda de Gabi e liberala, nimic nou.

 7. Lia Răspunde

  intrebari pentru valer marian:
  1 ce s-a intamplat cu cele 500 miliarde datorii la buget ale amicului govor?
  2. aveti vreo contributie la prescrierea faptelor dlui govor?
  3. ati facut interventii pe langa procuror de caz?
  4. cunoasteti averea pe persoane interpuse ale lui govor? si la cat se ridica?
  5. recent ati facut trafic de influenta la inalti functionari pentru schimbarea anumitor directori?
  6. impreuna cu prefectul sunati in fiecare zi la bucuresti ptr schimbarea anumitor oameni?
  7. este adevarat ca l-ati implicat si pe relu fenechiu?
  8. este adevarat ca ati intervenit ptr angajarea anuitor persoane la anumite institutii?

  asta nu este tot.

 8. juki Răspunde

  16 mil de euroi.Avem prioritati mai importante in judet, in orase, decit aeroportul.

 9. Airbus Răspunde

  In GNV zice de 18 mil!Doua mil e comisionu si astia dau cifra neta?

 10. Dinica Răspunde

  @Airbus: Si daca ar fi asa, macar astia fac ceva. Ungurii si ceilalti au furat tot si n-au facut nimik…

 11. posomoratul Răspunde

  fratilor totul va fi un fsssssssss mare ca deobicei

 12. s.m. Răspunde

  dinica! ce zici de bani investiti in sistemul de sanatate in Satu Mare? de spitale si de sectiile renovate? de aparate moderne si performante cumparate pentru sectii care toate au fost facute in mandatul lui Csehi! cred ca toate astea sunt mai inportante decat amaratul de aeroport unde toti pilosi vor gasi de lucru. pana la urma utilajul de dezapezire va fi condus de o manechina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
A început plombarea gropilor din Satu Mare

Primarul Dorel Coica a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că a început plombarea gropilor din municipiul Satu Mare şi...

Închide