Managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, a declarat că angajaţii vinovaţi vor plăti pentru neregulile constatate de Curtea de Conturi.
Marc a afirmat că managerul unităţii nu răspunde pentru fiecare decont în parte ci persoanele care le-au întocmit. În urma verificărilor s-a stabilit că în şase cazuri s-au decontat mese pentru pacienţii decedaţi. Procedura de scoatere din evidenţă a persoanelor decedate la secţia de terapie intensivă este destul de complicată şi durează destul de mult timp, astfel că decontările cu hrana s-au făcut, deşi pacienţii erau morţi.
În privinţa medicamentelor, Marc a declarat că fiecare asistenţă şefă are obligaţia să ţină o evidenţă a medicamentelor de pe secţie, astfel că şi acestea vor suporta contravaloarea medicamentelor lipsă.
Curtea de Conturi a publicat recent raportul activității instituției de control pentru anul 2011. Spitalul Județean de Urgență Satu Mare apare cu mai multe nereguli în raportul instituției. Printre problemele semnalate se află și efectuarea de cheltuieli nejustificate, respectiv hrană, medicamente şi materiale sanitare, prestări servicii pentru persoane pentru care data decesului este anterioară datei externării, în sumă de 301 mii lei (Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul Județean de Urgență Buzău).
Curtea de Conturi a mai descoperit și că există diferențe între cantitățile de medicamente prescrise în foile de observații, cele consumate pe secții și decontul pe pacienți. Astfel că angajarea, lichidarea, ordonanţarea și plata cheltuielilor pentru investigaţii paraclinice de laborator, diferenţele dintre cantităţile de medicamente prescrise în foile de observaţii şi condicile de prescripţii medicale, cantităţile de medicamente consumate pe secţii și decontul pe pacienţi, au produs pagube în sumă de 611 mii lei (Spitalul Judeţean de Urgență Satu Mare, Spitalul Judeţean de Urgență Giurgiu, , Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani).
De asemenea, s-a descoperit că Spitalul Județean Satu Mare nu inventaria creanţele şi obligaţiile prin confirmarea extraselor de cont de la terţi, iar debitele cu vechime mai mare de 3 ani nu erau analizate. Totodată, unitatea sanitară nu constituia garanția de bună execuție la nivelul contractelor încheiate.