PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Centrul de Creație va avea unul dintre cele mai moderne sedii din România

Felician Pop, Adrian Ștef

 

Directorul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop, a prezentat astăzi bilanțul instituției pe 2012, în prezența președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, care a ținut să aducă unele clarificări.

Ștef a declarat că, din păcate, imobilul de pe tr. 1 Decembrie 1918 a fost pierdut în instanță, însă a fost găsit un nou sediu pe str. Gabriel Georgescu, nr.16, în care a funcționat un centru de zi pentru copii. Clădirea respectivă va fi renovată, în curte va fi amenajată o scenă, președintele CJ spunând că va fi unul dintre cele mai frumoase sedii de Centre de Creație din țară.

O altă dorință a președintelui este înființarea unui ansamblu reprezentativ pentru judeţ, cu toate naţionalităţile, care să se poată prezenta la evenimentele naţionale, dar şi organizarea unui concurs între ansamblurile şi interpreţii din judeţ, cu premii consistente, precum modernizarea căminelor culturale din satele participanţilor, finanţarea costumelor populare sau a instrumentelor muzicale.

Directorul CJCPCT, Felician Pop, a anunţat că din acest an se va tipări revista „Conjuncţii culturale”,  care va avea distribuţie naţională, scopul fiind de atragere a opiniei publice asupra valorilor culturale ale judeţului. Colaboratori vor fi inclusiv oameni de cultură originari din Satu Mare, care sunt plecaţi din judeţ.

Felician Pop a subliniat faptul că tot mai multe persoane sunt interesate de acţiunile instituţiei, dând exemplul concursurilor Danţu Mânânţăilor, care anul trecut a avut 650 de participanţi, faţă de 112 câţi erau la prima ediţie, sau concursul Recitatio, de recitări de poezii din lirica poeţilor sătmăreni, unde concurenţa este foarte mare în fiecare an.

Conform estimărilor făcute, la acţiunile Centrului de Creaţie în 2012 au participat aproximativ 100.000 de persoane.

Pentru acest an, pe lângă tradiţionalele evenimente, conducerea Centrului de Creaţie şi-a mai propus realizarea „Zilelor Culturale Sătmărene la Bucureşti”, acţiune menită a atrage atenţia asupra Sătmarului, confundat foarte des cu Maramureşul.