PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Centrul pentru vârstnici din Viile Satu Mare, la limita supravieţuirii

Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint” din Viile Satu Mare se află la limita supravieţuirii, chiar dacă rezultate de recuperare a bolnavilor sunt remarcabile.

Şefa Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice, Mihaela Pop, a declarat că în momentul de faţă căminul găzduieşte 19 beneficiari, suferinzi de mai multe boli grave, precum Alzheimer, Parkinson, sau cu sechele în urma unor accidente vasculare, hipertensiune sau coxartroză, asigurându-li-se îngrijirile medicale specifice. Bolnavii au la dispoziție șapte camere cu câte 3 paturi cu grupuri sanitare proprii, bucătărie, sală de mese și sală pentru activitățile cotidiene. Vârstnicii bolnavi beneficiază de îngrijire medicală 24 de ore din 24, terapie, masaje de recuperare, dar şi de servicii religioase, participând la terapii ocupaționale și activităţi de socializare. Personalul centrului încearcă o abordare modernă a activităţii, acordând o atenţie deosebită fiecărui beneficiar.

Deschiderea a căminului a avut loc în 2011, în urma derulării programului româno-olandez MATRA, destinat persoanelor cu handicap. Practic, în anul 2007 s-a înființat Fundația Casa Sătmăreană, având ca membri fondatori Primăria Municipiului Satu Mare, Instituția Prefectului Satu Mare, Primăria orașului Zutphen, Olanda, două persoane fizice din Olanda și una din România, fundație prin care s-a derulat programul. Prin implementarea proiectului, clădirea fostei școli din Viile Satu Mare a fost transformată în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint”.

Din nefericire, chiar dacă rezultatele sunt extraordinar de bune, aparținătorii beneficiarilor sunt foarte mulțumiți de modul în care sunt tratați bătrânii, de rezultatele remarcabile ale terapiilor, la capacitatea actuală centrul nu are încasări suficiente pentru supravieţuire. De la începutul proiectului era cunoscut faptul că un centru cu 14 beneficiari, câţi a avut la deschidere, nu va obține suficiente venituri pentru a se susține. S-a discutat în permanență despre extinderea centrului, însă pentru acest fapt ar fi fost nevoie de implicarea autorităţilor locale.

Pentru fiecare beneficiar se plăteşte o sumă lunară de 2.000 de lei, bani din care sunt suportate toate costurile (întreținere, medicație, hrană, terapie, etc.), aceeași sumă care se decontează şi în alte centre, însă nu la aceleaşi condiţii.

Mai trebuie precizat și remarcat faptul că sunt peste 100 de cereri de internare pentru cele 19 locuri existente, însă Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint” din Viile Satu Mare riscă să-şi sisteze activitatea dacă va mai acumula multe datorii.