Ultima actualizare: azi, 16:59

centru viile satu mare
Locale

Centrul pentru vârstnici din Viile Satu Mare, la limita supravieţuirii

centru viile satu mareCentrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint” din Viile Satu Mare se află la limita supravieţuirii, chiar dacă rezultate de recuperare a bolnavilor sunt remarcabile.

Şefa Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice, Mihaela Pop, a declarat că în momentul de faţă căminul găzduieşte 19 beneficiari, suferinzi de mai multe boli grave, precum Alzheimer, Parkinson, sau cu sechele în urma unor accidente vasculare, hipertensiune sau coxartroză, asigurându-li-se îngrijirile medicale specifice. Bolnavii au la dispoziție șapte camere cu câte 3 paturi cu grupuri sanitare proprii, bucătărie, sală de mese și sală pentru activitățile cotidiene. Vârstnicii bolnavi beneficiază de îngrijire medicală 24 de ore din 24, terapie, masaje de recuperare, dar şi de servicii religioase, participând la terapii ocupaționale și activităţi de socializare. Personalul centrului încearcă o abordare modernă a activităţii, acordând o atenţie deosebită fiecărui beneficiar.

Deschiderea a căminului a avut loc în 2011, în urma derulării programului româno-olandez MATRA, destinat persoanelor cu handicap. Practic, în anul 2007 s-a înființat Fundația Casa Sătmăreană, având ca membri fondatori Primăria Municipiului Satu Mare, Instituția Prefectului Satu Mare, Primăria orașului Zutphen, Olanda, două persoane fizice din Olanda și una din România, fundație prin care s-a derulat programul. Prin implementarea proiectului, clădirea fostei școli din Viile Satu Mare a fost transformată în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint”.

Din nefericire, chiar dacă rezultatele sunt extraordinar de bune, aparținătorii beneficiarilor sunt foarte mulțumiți de modul în care sunt tratați bătrânii, de rezultatele remarcabile ale terapiilor, la capacitatea actuală centrul nu are încasări suficiente pentru supravieţuire. De la începutul proiectului era cunoscut faptul că un centru cu 14 beneficiari, câţi a avut la deschidere, nu va obține suficiente venituri pentru a se susține. S-a discutat în permanență despre extinderea centrului, însă pentru acest fapt ar fi fost nevoie de implicarea autorităţilor locale.

Pentru fiecare beneficiar se plăteşte o sumă lunară de 2.000 de lei, bani din care sunt suportate toate costurile (întreținere, medicație, hrană, terapie, etc.), aceeași sumă care se decontează şi în alte centre, însă nu la aceleaşi condiţii.

Mai trebuie precizat și remarcat faptul că sunt peste 100 de cereri de internare pentru cele 19 locuri existente, însă Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Căminul de argint” din Viile Satu Mare riscă să-şi sisteze activitatea dacă va mai acumula multe datorii.

 

16 comentarii

 1. Paul Răspunde

  Doamna Mihaela….Spuneti va rog la 14 locuri dispon ibile in acest centru pentru varstnici, cati angajati aveti?Si sa ne mai spuneti va rog care este salariul dv.?Si sa ne mai spuneti va rog care este suma orelor suplimenatre pe care le decontati lunar?

  Multumesc

  • Mihaela pop Răspunde

   Stimate domn Paul,
   Am sa va raspund la intrebare la 14 beneficiari in anul 2011 am inceput cu 9 colegi angajati, fiindca stimate domn Paul, Codul muncii pe care eu intamplator il respect stipuleaza ca in ture de 12 ore trebuie sa acorzi intr-un weekend muncit doua zile consecutive de repaus….ne-am inmultit la 12 angajati ca sa respectam prevederile legale…..salariul meu nu se aproprie de salariul unui sef de institutie locala nici pe departe, deci nu vorbim nici de 4000 de lei nici de 5000….intamplarea face ca sunt un parinte singur, care din salariul “mare” de manager mai tine si un copil la facultate…..este usor…..sa ai remarci sarcastice…..pe site-uri, este mai greu sa stergi la fund un beneficiar, care sufera de incontinenta de fecale sau de urina…..sa-l reinveti sa duca lingura la gura….deci in concluzie….sunteti invitatul meu pe centru, doar pt o singura ora din viata dvs ca sa castigati pe merit zambetul unui bolnav de dementa….legat de orele suplimentare am sa va rog sa-mi contacatati colegii sau ITM-ul….noi promovam transparenta
   O seara buna! si va stept in vizita!

 2. Daniel Răspunde

  Si sa ne mai spuneti cum e sa locuiti intr-un apartament al primariei?

 3. Mihaela Răspunde

  Stimate Domn Paul,

  Am inceput cu un numar de 9 colegi, trei asistenti si 6 infirmieri, dar fiindca Codul muncii stipuleaza ca la o tura de 12 ore, mai ales in weeekend trebuie sa acorzi 2 zile libere consecutiv ne-am inmultit la 12….intamplarea face ca respect Codul muncii, deci platesc si orele suplimentare, in functie de incasari, daca pot compensa cu zile libere se intampla….sunt uimita de reactiile online si cu asta imi permit sa-i raspund si lui Daniel….si altor cititori online….este usor sa emiti judecati de valoare atata timp cat nu te-ai confruntat cu incontinenta de fecale sau de urina…sau nu reincerci in fiecare zi un beneficiar sa reinvete sa umble sau sa duca lingura la gura…..salariul meu nu se aproprie de salariul unui sef de serviciu de la Spas sau din alte institutii publice, am apartamentul meu proprietate personala….stimati cititori….si fiindca remarc o usurinta in a arunca piatra va invit pt o ora din viata dumneavoastra pe centru….avem nevoie de voluntari….de oameni, care sa reinvete un batran sa zambeasca
  O seara buna tuturor!

 4. Darius Răspunde

  Din pacate doamna Mihaela mai sunt si uscaturi in Romania cum sunt “daniel” si “paul”.ignoratii va rog, ca probabil nu au vazut in viata lor un astfel de centru cu oameni care au nevoie de ingrijiri speciale. In primul rind ei nu au cunostinta de consumul emotional aferent activitatii zilnice pe care o prestati. Va asigur ca nu ar rezista o ora cu acei batrani.nu va cunosc,dar stiu si am vazut astfel de centre pentru batrani si copii cu nevoi speciale de ingrijire.este nevoie de multa daruire sufleteasca sa poti zi de zi de zi sa faci ceea ce faceti Dvs. si colegii Dvs. Sper ca veti gasi in urma acestui articol sprijin de la autoritati si poate chiar oameni privati cu posibilitati. Bunica mea a avut inceput de alzheimer. E cumplit de greu. In incheiere, doar atit, nu le dati satisfactie, uscaturilor, eu personal v-as da salar de sef de institutie si colegilor Dvs. Remuneratie pe masura. Sunt convins ca a-ti merita cu virf si ondesat. Va urez aucces, poate se vor implica si olandezii…

 5. gica contra Răspunde

  Doamna,nu trebuie sa va mirati de reactiile lui Daniel+Paul,intamplator(sau nu?!)acelasi om.Daniel critica orice si pe oricine doar pentru ca el se uita cu jind pe fereastra altuia incercand sa surprinda cu gura plina de saliva oarece scene…nefiind in stare sa-si consume propriul destin.Din neputinta sau din nestiinta,sau din amandoua cate un pic.Din pacate Daniel este reprezentantul clasic al romanului neimplinit si neimpacat cu propriul sine.Sufera de un defect fizic major si considera ca trebuie sa invenineze tot aerul din jur pentru a-l ascunde,doar ca ceata galbena verzuie a invidiei se disipa si ea ca orice ceata de altfel,si imaginea ramane clara pentru toata lumea.
  Va urez un 8 Martie frumos!

 6. angelica Răspunde

  buna ziua,
  am citit azi în presa locală articolul despre acest cămin de bătrâni nu pot să cred că va fi închis, eu cred că până la urmă problema se va rezolva nu suntem noi oameni chiar aşa răi.Dragi sătmăreni acolo îşi duc viaţa semeni noştri pentru care viaţa a fost nedreaptă – în primul rând să suferi un accident vascular este cumplit azi eşti un om activ în plină putere ai idealuri şi vise mine faci un accident vascular si ajungi o legumă,domnilor este cumplit cine are în familie asemenea bolnavi ştie despre ce vorbesc.O cunosc pe domna Mihaela şi ştiu că este o luptătoare şi nu se va lăsa învinsă, sper că pănă la urmă o vor ajuta autorităţile locale şi judeţene. Trebuie să ne găndim şi noi,azi suntem oameni activi şi ne bucurăm de viaţă mâine…..poate primim şi noi o palmă de la viaţă şi ajungem într-un astfel de cămin.Haideti dragi sătmăreni oameni de bine să-i ajutăm pe acesti bolnavi!Ce se va întâmpla cu ei dacă se va închide acest cămin lumea lor este acolo până la poartă sau cel mult până gard din păcate pentru ei afară nu mai este loc.Curaj stimată doamnă nu vă lasaţi doborâtă pentru aceşti oameni care aşteaptă în fiecare dimineţă zâmbetul dumneavostă încercând să vă citească pe chip că PÂNĂ LA URMĂ VA FI BINE.

 7. Daniel Răspunde

  Citesc cu uimire comentariu care ma priveste. Unu la mana, eu daca scriu ceva nu dau alt nume, asa ca Paul e alta persoana. Doi la mana, aveam informatii despre Mihaela Pop ca ar sta, sau cel putin are biroul care e un apartament de fapt in cpmplexul de locuinte noi de pe strada Corvinilor, apartinand primariei sau oferit de primarie. Daca nu e asa, inseamna ca am confundat persoana si imi cer scuze. Cat despre Gica Contra care se pare ca se pricepe mai mult la metafore mai bine sa se apuce de poezie. Eu cand critic, am toate motivele sa o fac. P.S. V-as invita si eu , ca tot se pare ca aici se invita unul pe altul, dar deontologia mea profesionala nu ma lasa. E secret! Cei desptepti pot pricepe, cine nu…asta e.

 8. daniel Răspunde

  Primaria din Viile Satu-Mare de ce nu ajuta putin decat sa plateasca un WC la medisa de 900 mil de lei si un monument de 1 miliard la Tataresti poate ar putea ajuta putin si acest camin de batrani ce spune-ti domnilor?

 9. gica contra Răspunde

  Nene Daniel,inainte sa te apuci de dat cu coasa ar fi bine sa verifici ce scrii,nu sa-ti ceri scuze dupa ce ai aruncat cu noroi.Nu mai citi cu uimire ca nu cunosti sentimentul!Daca vrei pot sa scriu si poezie,dar asta pe tine nu te va incalzi,tot verde de invidie ai sa fii.In ceea ce priveste deontologia profesionala,da-mi voie sa-ti spun ca nu cred ca ai asa ceva…apropo:corect se scrie :”ce SPUNETI, domnilor?”

 10. FOREVER YOUNG Răspunde

  O noua dovada ca privatul este un mai bun administrator decat statul. Si aici ma refer in primul rand la rezultatele centrului. Spre deosebire de unitatile de stat, unde batranii sunt ingropati de vii si se asteapta doar sa moara, iata un loc unde chiar sunt ingrijiti. Daca statul in nesimtirea lui ar contribui cu ceva la buna desfasurare a activitatii centrului poate ca n-ar fi in situatia in care este astazi. Adica batranii astia, care au contribuit o viata la stat, acum nu beneficiaza de niciun sprijin, care in mod normal este DREPTUL lor in baza asigurarilor de sanatate, iar cand platesc (ei sau apartinatorii lor) pentru a-si duce povara mai usor, sint pusi sa mai si plateasca statului contributiile la stat ale celor ce-i ingrijesc! eE in cel mai pur stil RADIO EREVAN: Este adevarat ca marele compozitor R.Kosacov a primit o limuzina de lux in dar de la guvernul URSS?
  Da, dar nu este vorba de o limuzina de lux ci de o bicicleta si nu a primit, i s-a luat.””. Halal stat! Halal autoritati!

 11. Daniel Răspunde

  Mai pampalaule, sau ma rog, Gica Contra, a se traduce fraier, pana una alta eu am primit un raspuns si atat, dar am fost gentleman si mi-am cerut scuze, insa asta nu inseamna ca o si cred, ca daca spune ea asa si e, asa ca astept argumente de la Mihaela Pop, sa ne spuna unde are biroul. Cat despre Gica Contra, un alt ratat…

  • Mihaela Răspunde

   Stimati domni,
   Deturnati un scop nobil, deturnati ziua de maine a unui centru si a unor batrani….marea dezbatere este unde am eu biroul? pentru Daniel, informatia a fost corecta partial, dar domnul in stilul gazetaresc al ultimiilor ani nu a invatat o banala chestiune deontologica….orice informatie, inainte de a fi publicata se verifica din minim trei surse….deci ca sa transam daca marea dezbatere este biroul meu sau salariul meu sau orele suplimentare platite sau neplatite…..si nu boala si problemele unor batrani….deci ca sa revin….Daniel ai o informatie partial veridica….pana la un punct….da biroul Fundatiei Casa Satmareana a fost pe Corvinilor nr. 5 pana in 2011, intamplator aceeasi locatie cu a proprietatii private a Primariei Satu Mare, dar cu o mica sau mare diferenta de nuanta….Fundatia Casa Satamareana….va spune ceva numele acesta?….nu vi se pare un mic paradox?….a platit lunar din 2009….pana in august 2011 initial cateva sute de euro chirie unei persoane fizice ca si proprietar….apoi in ultima junmatate de an am beneficiaat de o reducere de 50 de euro…..deci stimati domni care va insultati online…sper ca am reusit sa lamuresc o dilema, sper ca inainte de a mai lansa tot felul de presupuneri sau pietre in exterior…va veti documenta….nu veti mai cita doar ca la gura targului….si sper din tot sufletul meu ca o sa va reamintiti….ca aveti si dumneavoastra parinti batrani….sau ca veti deveni batrani…..

  • Mihaela Răspunde

   Stimate Domn daniel,

   inca mai astept raspunsul dumneavoastra, dupa acuzele lansate cu atate usurinta…..am transat o chestiune legata de birou, de ore suplimentare, de salariu……dar am evitat esentialul….si in comentariile dumneavoastra aveti aceeasi abordare ca si statul…..pardon oficialitatile….cand vom transa problema unor batrani, a unei nevoi sociale, a unei probleme la nivel de comunitate locala, care va exploda in curand?……unde va este stimate domn, demnitatea? cuvantul suflet va spune ceva?, fiindca de o saptamana mi-am permis sa va urmaresc comentariile….spun pline de informatii partial veridice, dar pline de venin, din ceea ce am citit, traiti in umbra mai marilor zilei…..din cauza informatiilor pe care le-ati postat….si daca-mi permiteti sunteti lipsit de profesionalism, macar in ceea ce ma priveste…ati postat comentarii, nefundamentate….dar cand vi s-a raspuns ati tacut malc….vreo trei zile….deosebit….oameni ca dvs ne conduc….o seara buna!

 12. natalia Răspunde

  Nu inteleg dialogul dintre cei doi domni, ce legatura au aceste acuze cu adevarata problema a centrului.Clar acesti oameni nu au apartinatori bolnavi sau nu considera ca pot ajunge la situatii limita, cand ai nevoie de un loc special,sigur si civilizat pentru tine sau cei dragi.Macar in aceasta problema ar fi bine sa-si expuna parerea persoanele care sunt cu adevarat interesate de soarta batranilor/bolnavilor.

 13. F.Butusan Răspunde

  Draga Natalia,cand esti acuzat,mi se pare normal sa ripostezi.D-na Mihaela Pop asta a facut si inca intr-un mult prea elegant fata de cum ar fi meritat acest Daniel.Ce ti se pare,draguto,atat de greu de inteles?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.