PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Felician Pop îl dă în judecată pe George Vulturescu, în scandalul centenarului Vida Gheza

Daniela Ciută, Felician Pop, Liviu Marta

Daniela Ciută, Felician Pop, Liviu Marta

Scandalul pe marginea centenarului lui Vida Gheza continuă. Directorul Centrului de Creație, Felician Pop, îl amenință pe George Vulturescu că îl va acționa în instanță în urma afirmațiilor făcute ieri. La conferința de presă susținută astăzi la sediul Centrului de Creație au participat directorul instituției, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta și Daniela Ciută, unul dintre organizatorii evenimentului de la Carei.

Felician Pop i-a răspuns directorului Direcției Naționale pentru Cultură și Patrimoniu Național, George Vulturescu, care l-a acuzat de plagiat și obstrucționare pe președintele CJ Satu Mare, iar pe directorul Centrului de Creație că ar fi omul lui Adrian Ștef și cel pentru care s-a făcut manifestarea de la Carei, pentru a-l ”scoate în față”.

Directorul Centrului de Creație a declarat că în calendarul cultural sătmărean sunt trecuți doar sătmărenii, iar Vida Gheza s-a născut și a murit la Baia Mare, însă acesta apare în calendarul cultural al județului Satu Mare pe data de 1 Martie, fiind amintită împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui sculptor.

În ceea ce privește cheltuielile realizate de instituțiile publice cu acest eveniment, Felician Pop a precizat că Centrul de Creație și Consiliul Județean nu au alocat niciun leu, iar premiile oferite de președintele Adrian Ștef au fost acordate în mod personal, copiilor care au participat la concurs. Potrivit acestuia 90% din manifestările organizate de Centrul de Creație nu antrenează fonduri.

Felician Pop a afirmat că centenarul Vida Gheza este cuprins și în calendarul Ministerului Culturii și a Academiei Române pe anul 2013, astfel încât nu poate să înțeleagă cum poate cineva să își asume paternitatea acestei manifestări.

”Noi am avut mai multe conflicte. Acesta este un conflict între generații și afirmațiile pe care le face dovedesc că George Vulturescu este un capitol depășit în cultura sătmăreană, care s-a opus în permanență valului nou de oameni și creatori care vin din spate. Eu îl provoc pe George Vulturescu să îi adune pe toți oamenii pe care i-a susținut în cei 35 de ani de când bântuie  prin cultura sătmăreană și să îi aduc și eu pe toți cei pe care de 8 ani îi susțin de aici. Apropos de plagiat, în vremea lui Ceaușescu au apărut poeziile unui poet în Scânteia Tineretului și peste un an, aceleași poezii au apărut în Cronica Sătmăreană sub semnătura lui George Vulturescu. Nu dau numele poetului pentru că nu am acceptul lui, dar asta se poate verifica”, a declarat Felician Pop.

În ceea ce mă privește acuzele care i-au fost aduse de Vulturescu, directorul Centrului de Creație a declarat că îl  va da în judecată pentru că tăcerea înseamnă acceptare, iar din banii pe care îi va cere, va ridica în Satu Mare, în numele Asociației Scriitorilor de Nord-Vest,  un monument închinat scriitorilor persecutați de către Securitate.

”Atunci când faci o afirmație publică trebuie să îți asumi asta, iar faptul că te afli sau nu sub influență bahică, nu poate constitui o circumstanță atenuantă”, a spus Felician Pop, care a prezentat dovezi că George Vulturescu a făcut politică, apărând pe listele mai multor partide: în 1996 – Partida Alternativa României, în 2000 – Uniunea Forțelor de Dreapta, iar în anii 2008-2009 a participat la mai multe ședințe ale PDL.

”Nu pe tonul acesta discutăm noi între instituțiile de cultură. Pe scurt, noi nu vrem să fim implicați într-o dispută în care am avut un rol minor, în sensul că am participat cu plăcere la eveniment și am răspuns solicitării de a deschide expoziția de la castelul din Carei, de a conduce vizitatorii, aici s-a limitat rolul nostru”, a declarat Liviu Marta, care s-a delimitat de afirmațiile făcute Vulturescu.

Organizatoarea manifestării, Daniela Ciută, a declarat că a dorit să realizeze o manifestare amplă, pe măsura artistului și că în acest proces a fost implicată și familia sculptorului, colaborând cu academicianul Marius Porumb pentru a pune la punct anumite detalii organizatorice.

”Nu sunt angrenată într-o instituție bugetară și nu lucrez după calendare tipărite cu un an înainte. Sunt careiancă, țin foarte mult la orașul meu și de aceea m-am implicat foarte mult în viața socială. Sunt om de afaceri, am firma mea proprie de producție, care îmi permite să susțin toate aceste activități culturale. Nu am nevoie de niciun sprijin financiar de la nimeni. Am șansa de a beneficia de ajutorul unor concetățeni la fel de mânați de sentimente patriotice locale ca și mine și vrem să demonstrăm că putem să facem evenimente frumoase, de anvergură, fără să apelăm la diverse instituții pentru sume importante. Se pot face lucruri frumoase și dacă pui suflet și muncă voluntară”, a afirmat Daniela Ciută.

 

Reacția Consiliului Județean

Biroul de presă al Consiliul Județean Satu Mare a remis un comunicat de presă în care specifică că este firesc ca Vida Gheza să fie aniversat și la Carei, unde se află una dintre cele mai importante opere ale artistului, Monumentul Ostașului Român. De asemenea, centenarul Vida Gheza este inclus în calendarul Ministerului Culturii, manifestările omagiale fiind prevăzute se organizeze la Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, dar şi la Roma.

 ”Manifestările de la Carei au fost organizate de către Direcția pentru Cultură Carei și redacția săptămânalului Buletin de Carei, fiind un eveniment elegant și distins, care a fost apreciat de familia sculptorului, academicianul Marius Porumb și soția acestuia. Spre deosebire de proiectul directorului Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național a județului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu), ce voia să se limiteze la ”o lansare de pliante”.

Adrian Ștef a afirmat că directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național al județului Satu Mare nu a cerut, verbal sau în scris, sprijinul Consiliului Județean Satu Mare pentru organizarea de manifestări dedicate Centenarului Vida Gheza, neputând fi acuzat de lipsă de colaborare. ”Trebuie spus că evenimentul  gândit de Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu) se suprapunea cu manifestările organizate la Baia Mare, familia sculptorului nedorind ca la Carei aniversarea lui Vida Gheza să fie organizată doar pentru a fi marcată ca un punct în calendarul evenimentelor cultural”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare” se arată în comunicatul Consiliului Județean.

Exit mobile version