Ultima actualizare: azi, 10:26
Locale

Felician Pop îl dă în judecată pe George Vulturescu, în scandalul centenarului Vida Gheza

Daniela Ciută, Felician Pop, Liviu Marta

Daniela Ciută, Felician Pop, Liviu Marta

Scandalul pe marginea centenarului lui Vida Gheza continuă. Directorul Centrului de Creație, Felician Pop, îl amenință pe George Vulturescu că îl va acționa în instanță în urma afirmațiilor făcute ieri. La conferința de presă susținută astăzi la sediul Centrului de Creație au participat directorul instituției, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta și Daniela Ciută, unul dintre organizatorii evenimentului de la Carei.

Felician Pop i-a răspuns directorului Direcției Naționale pentru Cultură și Patrimoniu Național, George Vulturescu, care l-a acuzat de plagiat și obstrucționare pe președintele CJ Satu Mare, iar pe directorul Centrului de Creație că ar fi omul lui Adrian Ștef și cel pentru care s-a făcut manifestarea de la Carei, pentru a-l ”scoate în față”.

Directorul Centrului de Creație a declarat că în calendarul cultural sătmărean sunt trecuți doar sătmărenii, iar Vida Gheza s-a născut și a murit la Baia Mare, însă acesta apare în calendarul cultural al județului Satu Mare pe data de 1 Martie, fiind amintită împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui sculptor.

În ceea ce privește cheltuielile realizate de instituțiile publice cu acest eveniment, Felician Pop a precizat că Centrul de Creație și Consiliul Județean nu au alocat niciun leu, iar premiile oferite de președintele Adrian Ștef au fost acordate în mod personal, copiilor care au participat la concurs. Potrivit acestuia 90% din manifestările organizate de Centrul de Creație nu antrenează fonduri.

Felician Pop a afirmat că centenarul Vida Gheza este cuprins și în calendarul Ministerului Culturii și a Academiei Române pe anul 2013, astfel încât nu poate să înțeleagă cum poate cineva să își asume paternitatea acestei manifestări.

”Noi am avut mai multe conflicte. Acesta este un conflict între generații și afirmațiile pe care le face dovedesc că George Vulturescu este un capitol depășit în cultura sătmăreană, care s-a opus în permanență valului nou de oameni și creatori care vin din spate. Eu îl provoc pe George Vulturescu să îi adune pe toți oamenii pe care i-a susținut în cei 35 de ani de când bântuie  prin cultura sătmăreană și să îi aduc și eu pe toți cei pe care de 8 ani îi susțin de aici. Apropos de plagiat, în vremea lui Ceaușescu au apărut poeziile unui poet în Scânteia Tineretului și peste un an, aceleași poezii au apărut în Cronica Sătmăreană sub semnătura lui George Vulturescu. Nu dau numele poetului pentru că nu am acceptul lui, dar asta se poate verifica”, a declarat Felician Pop.

În ceea ce mă privește acuzele care i-au fost aduse de Vulturescu, directorul Centrului de Creație a declarat că îl  va da în judecată pentru că tăcerea înseamnă acceptare, iar din banii pe care îi va cere, va ridica în Satu Mare, în numele Asociației Scriitorilor de Nord-Vest,  un monument închinat scriitorilor persecutați de către Securitate.

”Atunci când faci o afirmație publică trebuie să îți asumi asta, iar faptul că te afli sau nu sub influență bahică, nu poate constitui o circumstanță atenuantă”, a spus Felician Pop, care a prezentat dovezi că George Vulturescu a făcut politică, apărând pe listele mai multor partide: în 1996 – Partida Alternativa României, în 2000 – Uniunea Forțelor de Dreapta, iar în anii 2008-2009 a participat la mai multe ședințe ale PDL.

”Nu pe tonul acesta discutăm noi între instituțiile de cultură. Pe scurt, noi nu vrem să fim implicați într-o dispută în care am avut un rol minor, în sensul că am participat cu plăcere la eveniment și am răspuns solicitării de a deschide expoziția de la castelul din Carei, de a conduce vizitatorii, aici s-a limitat rolul nostru”, a declarat Liviu Marta, care s-a delimitat de afirmațiile făcute Vulturescu.

Organizatoarea manifestării, Daniela Ciută, a declarat că a dorit să realizeze o manifestare amplă, pe măsura artistului și că în acest proces a fost implicată și familia sculptorului, colaborând cu academicianul Marius Porumb pentru a pune la punct anumite detalii organizatorice.

”Nu sunt angrenată într-o instituție bugetară și nu lucrez după calendare tipărite cu un an înainte. Sunt careiancă, țin foarte mult la orașul meu și de aceea m-am implicat foarte mult în viața socială. Sunt om de afaceri, am firma mea proprie de producție, care îmi permite să susțin toate aceste activități culturale. Nu am nevoie de niciun sprijin financiar de la nimeni. Am șansa de a beneficia de ajutorul unor concetățeni la fel de mânați de sentimente patriotice locale ca și mine și vrem să demonstrăm că putem să facem evenimente frumoase, de anvergură, fără să apelăm la diverse instituții pentru sume importante. Se pot face lucruri frumoase și dacă pui suflet și muncă voluntară”, a afirmat Daniela Ciută.

 

Reacția Consiliului Județean

Biroul de presă al Consiliul Județean Satu Mare a remis un comunicat de presă în care specifică că este firesc ca Vida Gheza să fie aniversat și la Carei, unde se află una dintre cele mai importante opere ale artistului, Monumentul Ostașului Român. De asemenea, centenarul Vida Gheza este inclus în calendarul Ministerului Culturii, manifestările omagiale fiind prevăzute se organizeze la Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, dar şi la Roma.

 ”Manifestările de la Carei au fost organizate de către Direcția pentru Cultură Carei și redacția săptămânalului Buletin de Carei, fiind un eveniment elegant și distins, care a fost apreciat de familia sculptorului, academicianul Marius Porumb și soția acestuia. Spre deosebire de proiectul directorului Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național a județului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu), ce voia să se limiteze la ”o lansare de pliante”.

Adrian Ștef a afirmat că directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național al județului Satu Mare nu a cerut, verbal sau în scris, sprijinul Consiliului Județean Satu Mare pentru organizarea de manifestări dedicate Centenarului Vida Gheza, neputând fi acuzat de lipsă de colaborare. ”Trebuie spus că evenimentul  gândit de Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu) se suprapunea cu manifestările organizate la Baia Mare, familia sculptorului nedorind ca la Carei aniversarea lui Vida Gheza să fie organizată doar pentru a fi marcată ca un punct în calendarul evenimentelor cultural”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare” se arată în comunicatul Consiliului Județean.

12 comentarii

 1. OVIDIU Răspunde

  Ordinele organizarii evenimentului le-a dat voluntara
  si nu Bogdan Georgescu,care e stresat mereu cu intrebari si telefoane de persoana care SE BAGA IN SEAMA CA MUSCA IN LAPTE in organizarea oricarui eveniment.Stati calmi ca se stie.Mai bine fiti sinceri si spuneti-o pe aia dreapta si nu mai aburiti pe nimeni,90%din careieni stiu care-i H-sul.Pacat ca unii nu-si cunosc lungul nasului si vor sa para alceva decat sunt,se baga in seama peste tot.
  Nu aveti voie sa politizati cultura,SCURT !!!!!

 2. Ionel Mesaros Răspunde

  Scandalul generat de acuzele poetului Vulturescu îmi lasă un gust amar!
  În loc să ne bucurăm că Sătmarul, din punct de vedere cultural, există la loc de cinste pe harta României datorită activităţii laborioase din ultimii ani a directorului Felician Pop, s-a ajuns din cauza invidiei la un conflict mizer, pornit de la o acuză nefondată,de plagiat, la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, la pângărirea imaginii culturii sătmărene.
  E regretabil că poetul Vulturescu se lanseză în asemenea acuzaţii gratuite!
  Apreciez poziţia directorului Felician Pop şi sper să ne ofere şi în continuare evenimente de înaltă ţinută culturală cu care noi, sătmărenii,să ne putem mândri!

  • Amalia Răspunde

   Vrem o lista de activitati culturale, ca, pana la urma, asta este menirea celor 2 sefi de institutie. Ce a facut Felician Pop, ce a facut Silaghi Gheorghe? Apoi o analiza a acestor activitati din punct de calitativ, numeric si de interes comun. Si cat au costat ele. Si cati satmareni au avut acces ca spectatori la aceste activitati si sub ce forma (bilet de intrare, gratis).

 3. Daniel Răspunde

  Eu am ajuns la concluzia ca astia sunt prea multi, institutii de cultura, oameni de acolo, prea multi, prea multi bani cheltuiti aiurea pt nimic de fapt. Si inca ceva, reactiua Consiliului Juetean cuma venit de unde? Ca Stef e la Viena la tratament, eu ii doresc sanatate multa, insa am o nedumerire, seful judetului care lauda sistemul sanitar si baga bani in spitale, merge la Viena la spital? De ce? Nu are incredere in satmareni?

 4. Alexis Răspunde

  Oameni buni, Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu e o institutie a Ministerului Culturiideci este o institutie a administratiei publice centrale iar Centrul de Creatia, Muzeul Judetean, Casa de Cultura Carei si altele sunt institutii subordonate administratiei publice locale. Intre Directie si institutiile acestea nu exista relatii de subordonare. Vulturescu(deja imi vine sa rad cand pronunt acest pseudonim, parca ar fi un nume din piesele lui Caragiale)cu Todut si cu trupa se cred stapanii culturii satmarene. In realitate ei au atributii administrative, de monitorizare si de reglementare legislativa a activitatii culturale din judet. Angajatii Directiei nu sunt platiti sa scrie poezii sau proza. Ei trebuie sa ajute, sa usureze, editarea cartilor, sa consilieze cdultural, sa avizeze bunuri culturale, sa vegheze la sanatatea patrimoniului mobil, imobil sau imaterial a acestui judet… Asta se intampla cand, in loc de manageri culturali de meserie, numim in aceste posturi, poeti, istorici, artisti plastici sau altii asemenea, oameni cu capul in alta parte decat la ceea ce li se cere, in mod firesc, sa faca. Eu sunt sigur ca Vulturescu si trupa nu stiu ce au de facut acolo. Si ca sa ne mutam definitiv in lumea lui caragiale, cred ca ei cred, in prostia lor, ca ceea ce fac este ceea ce trebuie si ca fac foarte bine ceea ce fac.

  • danuta Răspunde

   @ Alexis – Categoric , aveti dreptate ! Activistii culturali sunt buni, eventual,sa conduca camine culturale – dovada, aceasta galceava pentru un teritoriu marcat de un lup batran si revendicat de unul flamand !- istoricii- sa fie profesori sau sa scormoneasca situri arheologice (va dau dreptate!), scriitorii sa stea cuminti si sa manuiasca cuvintele, dar fara sa supere prea mult, iar politicienii sa conduca lumea ! Cu totii ne dorim sa vedem un om capabil, moral , respectat de comunitate si un extraordinar manager cultural in fruntea Directiei judetene de cultura. Cine are puterea de ce n-o exercita ? Acum este momentul ideal !…

  • danuta Răspunde

   @ Alexis – Categoric , aveti dreptate ! Activistii culturali sunt buni, eventual,sa conduca camine culturale – dovada, aceasta galceava pentru un teritoriu marcat de un lup batran si revendicat de unul flamand !- istoricii- sa fie profesori sau sa scormoneasca situri arheologice (va dau dreptate!), scriitorii sa stea cuminti si sa manuiasca cuvintele, dar fara sa supere prea mult, iar politicienii sa conduca lumea ! Cu totii ne dorim sa vedem un om capabil, moral , respectat de comunitate si un extraordinar manager cultural in fruntea Directiei judetene de cultura. Cine are puterea de ce n-o exercita ? Acum este momentul ideal !..

 5. independent Răspunde

  In loc ca un eveniment de asemenea amploare ca cel dedicat Centenarului Vida sa fie apreciat datorita invitatilor de marca care au fost prezenti si mai ales datorita realizarii lui FARA fonduri publice ci numai cu munca voluntara,unii frustrati improasca cu noroi din pozitia in care au ajuuns prin nu se stie ce ..invarteli.Cel care are de pierdut este judetul Satu Mare.

 6. focker Răspunde

  *val de oameni și creatori care vin din SPATE*…și susținuți tot din …spate… aha….!!!

 7. griga Răspunde

  szoval vida geza roman volt :)))))))

 8. viorel rogoz Răspunde

  Cazul George Vulturescu

  Viorel Rogoz

  a zis pe data de 21 October, 2013:

  Un cuplu de securisti pe care C.N.S.A.S-ul nu mi l-a deconspirat prompt. Se numesc George Vulturescu (in acte Gheorghe Pop-Silaghi) si Claudia Vulturescu (colonela de Securitate). A cerut si Uniunea Scriitorilor, oficial, sa se comunice care este identitatea delatorului “S3”. L-am descoperit cu oroare in Dosarul de Urmarire Informativa, criptat ‘Poetul”, deschis de Securitate poetului Radu Ulmeanu. Prieteni ai turnatorului , pe care l-am idenificat ca sursa “S3’-Vulturescu, mi-au cerut să justific afirmațiile în legătură cu activitatea securistă a familiei Vulturescu. Aduc câteva detalii (nu toate!), reproducând dialogul cu Radu Cenan, pe care l-am purtat pe blogul unui distins intelectual, Liviu Ioan Stoiciu.

  Radu Cenan
  aprilie 23rd, 2011 at 12:35
  Am citit şi eu dezvălurile din “Acolada”, referitoare la sotia lui Vulturescu. Femeia e insa mai respectabilă decât liota de turnători devoalată recent, iar Vulturescu e chiar un poet autentic, un excelent director de revistă şi un om de onoare. Să nu exagerăm, domnilor!

  Viorel Rogoz
  aprilie 26th, 2011 at 14:09
  Claudia Vulturescu a lucrat la Departamentul “S”(sef col.Mircea Irimia, cu indicativul “S1″) unde i-au facut de petrecanie profesorului Ioan Ternaru (dupa o suita de anchete, intr-o zi, l-au ridicat pe OM de acasa si l-au dus…E dus si azi…Era in 1984. De l-ar fi lasat printre cei vii, avea timp suficient sa se intoarca. Doar ca DRUMUL SPRE UNITATEA DOAMNEI VULTURESCU A FOST UNUL FĂR’ DE INTOARCERE. Onorabilă doamnă, doamna asta Vulturescu, nu-i asa , Radu Cenan?)
  Deci, doamna Vulturescu a avut, in indicativ un « S ». Iar, in dosarul lui Radu Ulmeanu, apare ca turnator « S3 ». Acesta a fost utilizat cu aprobarea sefului Securitatii. Ori, se stie, membrii familiilor de securist erau folositi doar cu aprobarea comandantului. Aici, e dator George Vulturescu sa faca lumina. Ar putea si el sa-si puna cenusa in cap si sa spuna, ca altii, ca asa au fost vremurile. Prietenii, oricum, l-au iertat. Din moment ce fac interventii sa nu-i mai pun numele in « Acolada ».

  • Radu Cenan
  aprilie 26th, 2011 at 14:47
  Cat i-am cunoscut eu, familia Vulturescu e una onorabila. Ca om de cultura G. Vulturescu e un poet stralucit, care tine in viata o publicatie excelenta, Poesis. Ca e sapat pe plan local de tot soiul de invidiosi, asta nu e decat ceva traditional spiritului mioritic. Domnul Rogoz ca oenolog si folckorist ar trebui sa stie mai bine povestea cu cei trei pacurarei.

  • Viorel Rogoz
  aprilie 26th, 2011 at 20:24
  O stiu si cu cei doi Vulturei…Mie cel mai mult imi place poetul cand tine discursuri publice…”Asa deci”…”nu-i asa?” …”asa “…Discutăm altundeva. Eu sunt unul dintre cei care l-au sustinut pe fostul culturnic-metodist, in ’90, la atestarea pe post, cand fostul meu coleg Corneliu Balla a pus problema eliminarii sotului de Securistă din Sistem (“Sistemul Culturii!”). “Poesisul” a fost argumentul forte pe care l-am adus atunci. Numai ca, intre timp, am descoperit dosarele de la CNSAS, CEALALTA FATA A FAMILIEI PE CARE Dv. O CONSIDERATI “una onorabila”. Am descoperit ca, in Institutia ONORABILEI DOAMNE VULTURESCU , profesorul osan, autor de scrisori impotriva lui Ceausescu, pe nume Ternaru, a fost adus la Biroul “S”, (“onorabilul” loc de munca al aceleiasi doamne), intr-o noapte a anului 1984, cu ajutorul patriotilor de acolo, și incă nu s-a intors la copii si la nevasta. S-o fi inaltat la Ceruri…Pentru astfel de fapte minunate, propun ca onorabilei doamne sa i se ridice o statuie.. Iti sugerez sa initiezi in acest sens o colecta publica..Mai sunt oameni ca dumneata care vor fi onorati s-o transpuna, pe admirabila ofitera, in bronz, marmura sau granit… Iti mai recomand, asta numai dumitale care esti un admirator al poetului, sa citesti Acolada nr. 4 / 2011 (vezi. pag.20-21 : “George Vulturescu-un voluptuos al penisului captiv”.Vei vedea cât de Sus poate coborî un mic geniu care, vorba dumitale, “strălucește” în literatură..Cred ca Manolescu nu mai doarme noptile de necaz că a omis să-i dedice un capitol în a sa “Istorie…”.) P.S.- Cu invidia n-am niciun fel de raporturi. Am plecat la Baia-Mare in clipa cand au venit la cârmă tot felul de fesenisti, peremistiti, peuneristi. In ciuda faptului ca m-au inaintat in inaltul grad de director peste întreaga “Cultură”( fara sa-mi ceara consimtamantul!). Am lasat onorabila functie fostilor activisti…Desi, sub ministeriatul Plesu-Andor, initiasem cateva proiecte… De anvergură…

  Viorel Rogoz
  Un P.S- in « Acolada », nr. 5 / 2011, referitor la apararea cuplului Vulturescu : Un oarecare LASZLO ALEXANDRU, ale cărui conferinte ştiintifice (vezi festivalul ≪FIRE DE TORT!≫) sunt foarte apreciate de minerii din Rodna (după cum am aflat in timp ce derulam o anchetă etnologică de teren), intervine, pe internet, cu o filipică ambiguă, dar care se vrea o caldă strangere de mană, duioasă imbărbătare adusă Familiei Vulturescu, aflată in grea suferintă, după ce partea bărbătească a insolitului melanj mitoman şi-a adjudecat titlul de Pinocchio – prin inventarea unui dezonorant penis captiv cu a cărui demantelare, in ultima vreme, poetul născut pe aliniamentul mitic Nord-Vest —> Nord-Est (secondat de securista lui colonelă) s-a afirmat. Iată-l pe vanătorul de sconcşi, amirosind pestilentele desfundate, in editie princeps, de revista „POESIS”: ≪P.S. Nu lipsesc miasmele de latrină din această revistă impodobită ca pomul de Crăciun.
  Un oarecare Viorel Rogoz işi intitulează „dezvăluirile” despre un poet concitadin şi sotia acestuia: George Vulturescu – un voluptuos al penisului captiv (p. 20-21). Cine zice – aşa să i se-arate!≫ (vedeti, dacă mai apucati şi dacă vă descurcati, revista crepusculară „Tribuna”, in editie populară online!). E de mirare că a-vidul de publicitate Laszlo işi incheie maledictia cu o anatemă prevestitoare:€ „Cine zice – aşa să i se-arate!” Păi, George Vulturescu zice, intr-un „J’ACCUSE!” furibund in urma căruia a ieşit cu revista pătată. Şi nici obrazul, atat cat mai are, nu mai exprimă o figură intrutotul imaculată… Aşteptăm siderati deconspirarea de către C.N.S.A.S. a sursei S3 din D.U.I.«POETUL», o bubă malignizată, pritocită de Institutia Răufamată a securistei-sotii, unui fioros duşman al Poporului:Radu Ulmeanu

 9. viorel rogoz Răspunde

  Monica Popescu spune:
  26 octombrie 2013 la 14:50

  Eu Monica Popescu recunosc ca am turnat. Nu puteam suporta inpertinenti ce incalcau politica partidului. Si astazi sunt pedepsiti cei care au criticat Psd-ul sau alte formatiuni. Pe Valer Marian l-au dat afara pentru ca nu a fost de acord cu Ponta si l-a tradat. Eu l-am raportat pe Viorel Rogoz si am pus si elevii pe urmele lui. Am adunat un material valoros. L-am intocmit in interesul tarii si a poporului. Sotul meu era secretar de partid. Era normal sa fiu vigilenta. Acum, dupa ce partidul a fost inlaturat , sotul a trecut la altul tot atat de uman casi pcr-ul. E vorba de Partidul Socialist al Munci. Noi muncim si azi. Eu am fost promovata in post important. Meritele acelora care au informat sunt recunoscute si astazi. Statul nostru ii apara pe cei care au fost si sunt adevarati patrioti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Mariana Roman, Claudiu Mondici
Inspectoratul Şcolar consideră blândă sancţionarea profesorului porno. Şi atât!

Inspectorul şcolar general, Mariana Roman, consideră că sancţiunea aplicată profesorului porno de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Satu Mare este...

Închide