PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Variante noi pentru sediul Bibliotecii Județene

Proiectul Bibliotecii Județene, Str. M. Kogălniceanu

Autoritățile locale caută noi variante pentru sediul Bibliotecii Județene. După ce Primăria Satu Mare a cedat Consiliului Județean un teren pe str. Kogălniceanu, și s-a realizat un proiect, președintele Adrian Ștef a declarat că dorește amplasarea bibliotecii în parcul din fața Casei de Modă.

Primarul Dorel Coica și specialiștii Primăriei Satu Mare spun că nu se poate construi în acest parc deoarece legea interzice acest lucru, și vine cu noi idei pentru sediul bibliotecii.

Edilul șef a declarat că prima variantă, și probabil cea mai bună, ar fi cumpărarea hotelului Dacia de la familia Țânțaș și amenajarea unui centru cultural elegant, salvând totodată și această clădire de patrimoniu.

Alte variante propuse de primar ar fi amenajarea bibliotecii în clădirea cinematografului Victoria sau restaurantului Mioriţa.

Totodată, primarul a mai spus că  centrul cultural ar mai putea fi amenajat în clădirea de pe str. Horea 6, unde trăiesc mai mulți etnici romi, cei mai mulți fără forme legale. Edilul șef a spus că la anul s-ar putea amenaja locuințe pentru aceștia, după modelul primarului Mazăre, pe structură metalică, o locuință pentru 5 persoane costând aproximativ 5.000 de euro, iar spațiul central să fie reabilitat și transformat într-un adevărat centru cultural, aproape de Teatru și Filarmonică.

Decizia trebuie luată de către Consiliul Județean, care deține instituția Biblioteca Județeană, dar trebuie agreată și de Primăria Satu Mare.