Ultima actualizare: azi, 14:24

Locale

Variante noi pentru sediul Bibliotecii Județene

proiect biblioteca judeteana Satu Mare

Proiectul Bibliotecii Județene, Str. M. Kogălniceanu

Autoritățile locale caută noi variante pentru sediul Bibliotecii Județene. După ce Primăria Satu Mare a cedat Consiliului Județean un teren pe str. Kogălniceanu, și s-a realizat un proiect, președintele Adrian Ștef a declarat că dorește amplasarea bibliotecii în parcul din fața Casei de Modă.

Primarul Dorel Coica și specialiștii Primăriei Satu Mare spun că nu se poate construi în acest parc deoarece legea interzice acest lucru, și vine cu noi idei pentru sediul bibliotecii.

Edilul șef a declarat că prima variantă, și probabil cea mai bună, ar fi cumpărarea hotelului Dacia de la familia Țânțaș și amenajarea unui centru cultural elegant, salvând totodată și această clădire de patrimoniu.

Alte variante propuse de primar ar fi amenajarea bibliotecii în clădirea cinematografului Victoria sau restaurantului Mioriţa.

Totodată, primarul a mai spus că  centrul cultural ar mai putea fi amenajat în clădirea de pe str. Horea 6, unde trăiesc mai mulți etnici romi, cei mai mulți fără forme legale. Edilul șef a spus că la anul s-ar putea amenaja locuințe pentru aceștia, după modelul primarului Mazăre, pe structură metalică, o locuință pentru 5 persoane costând aproximativ 5.000 de euro, iar spațiul central să fie reabilitat și transformat într-un adevărat centru cultural, aproape de Teatru și Filarmonică.

Decizia trebuie luată de către Consiliul Județean, care deține instituția Biblioteca Județeană, dar trebuie agreată și de Primăria Satu Mare.

13 comentarii

 1. satmarean Răspunde

  Bravo! Eu as alege Horea 6, desi nu stiu exact situatia juridica a imobilului. Sper ca e proprietatea municipiului… Ar fi un motiv intemeiat pentru restaaurarea si protejarea cladirii. Cinematograful Victoria cred ca nu are structura potrivita pentru asta. A cui e cladirea in care functioneaza restaurantul Miorita? Cladirea fostului hotel Dacia mi se pare prea mare si prea scumpa pentru o asemenea investitie. Desi normal ar fi sa fie a municipiului… dar cu ce costuri?
  Parerea mea…
  Dar e bine ca se discuta variante si sunt sigur ca se vor lua deciziile in cunostinta de cauza

 2. dr. Ciomu Răspunde

  Hmmm…nu stiu de ce da’ imi miroase a tun imobiliar al duetului Stef-Silaghi. Subit vad un interes enorm pentru cultura al acestui inteligent Stef…..Sunt foarte curios daca stimabilul Stef si-a citit macar lecturile obligatorii pe care le-a avut in gimnaziu si liceu, pentru ca nu da dovada de un vocabular foarte stufos. Saau, poate de aceea ideea cu biblioteca…i-o fi dat dumnezeu romanului (Stef) mintea cea de pe urma si vrea sa se apuce de lectura.

 3. satmarean Răspunde

  Hai sa nu punem raul in fata binelui

 4. \/- Răspunde

  din 10, daca 2 oamnei mai umbla la biblioteca in ziua de azi.

 5. Marius Răspunde

  Primarul Coica e paralel cred cu toate astea. In primul rand cred ca a vrut sa zica cinema Luceafarul, care cred ca e al primariei, si nu Victoria unde este discoteca si nu e al primariei. Doi la mana, cum sa faci in restaurantul Miorita, care si daca s-ar putea nu e un loc potrivit, cat despre bordelul de pe Horea 6 numai lui Coica ii putea trece prin cap asa ceva. Pai mai fratilor, avem sediul fostei Asociatii Judetene de Fotbal de pe Kogalniceanu care zace in paragina, de ce sa nu facem acolo, si macar se face ceva calumea acolo arata bine, e in centru in spate la aurora, sau macat la fostul Popular, care arata si ala ca vai de el.

 6. zsolti Răspunde

  cladirea inceputa langa politia jud sta in paragina de decenii si sta degeaba si smenarii vreau sa distruga parcuri

 7. satmarean Răspunde

  In primul rand ar trebui stabilita utilitatea si oportunitatea unei asemenea investitii. Ca la orice investitie de fapt… ca imi amintii de catarg…

 8. dr. Ciomu Răspunde

  Buna afacere, nu?

  Si estimarea aceasta este in faza de proiect, iar dupa cum stim, in bunul obicei romanesc, costurile finale sunt mult mai mari decat cele initiale, asa ca….raman la parerea mea…cine are de castigat si cine are de pierdut ??

 9. Stef-ut&Coi-ca Răspunde

  Noi suntem priceputi, la cultura si preputz, facem totul ca la carte, ca de ea n-avuram parte, avem bani avem idei, dar nu suntem derbedei,vrem sa iasa totul bine, nu ne e deloc rusine, dar de-o fi sa iasa prost,si vom fi luati la rost, va promitem tuturor,ne-om schimba asa usor, si la anu’ care vine, o sa fie si mai bine!!!Cu drag, aviatorul si doctorul de suflete! Va iubim enorm, dragii nostri satmareni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.