PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Vulturescu îl acuză pe Adrian Ștef de plagiat

George Vulturescu

George Vulturescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Satu Mare, îl acuză de plagiat și obstrucționare pe Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare. Acuzele au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă, în urma manifestărilor organizate la Carei, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sculptorului Vida Gheza, autorul Monumentului Ostașului Român.

Vulturescu a afirmat că nimeni nu a știut de centenarul lui Vida Gheza până ce nu a apărut el cu această informație în presă. Acesta a precizat că evenimentul nu a fost inclus în calendarul cultural sătmărean, realizat de Centrul de Creație, în schimb apar personalități politice liberale, iar celelalte partide politice acceptă acest lucru, cu toate că este editat din bani publici.

Reacția lui Vulturescu vine în urma declarației făcute de Adrian Ștef la Carei, care a criticat lipsa de implicare a Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional în organizarea evenimentului. De asemenea, senatorul Valer Marian a anunţat că USL îi va retrage acestuia sprijinul politic.

În apărarea sa, Vulturescu a afirmat că președintele Consiliului Județean i-a plagiat ideea și i-a obstrucționat implicarea, interzicându-le directorilor Liviu Marta de la Muzeul Județean și Bogdan Georgescu de la Direcția de Cultură din Carei, să colaboreze cu el în organizarea centenarului.

Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național a prezentat reprezentaților mass media o adresă a instituției, către Muzeul Județean, în care cere să i se pună la dispoziție lucrările executate de Vida Gheza și care se află în colecția Muzeului de Artă, pentru a organiza o expoziție foto-documentară cu lucrări realizate de sculptor.

Vulturescu a precizat că pe 25 ianuarie i-a spus prefectului că dorește să marcheze centenarul Vida Gheza, înaintându-i programul propus de Direcția de Cultură.

”În momentul în care s-a aflat că eu știu de acest eveniment, președintele Consiliului Județean a dat telefon și a ordonat directorului Muzeului Județean, Liviu Marta și directorului Casei de Cultură din Carei (…) le-a interzis acestor directori ca să colaboreze cu mine” , a declarat Vulturescu.

Ba mai mult, Vulturescu precizează  că el personal nu are ”trecere” pentru că ”nu își promovează amantele în Consiliul Județean și nici nu provine dintr-o familie de corupți”. Acesta a menționat că nu este membru a niciunui partid politic din 1990, iar cei care doresc să îl schime din această funcție, să o facă legal, fără să îi murdărească activitatea culturală.

”Îl acuz pe președintele Consiliului Județean de obstrucționare, deci așa, a unor directori de cultură de a conlucra împreună la nivel județean. Niciun președinte de Consiliu Județean nu a dat pe ascuns telefon, deci să spună nu participați la aia.  Între timp ce a mai făcut domnul președinte la sugestia lui Felician Pop, au găsit-o pe această doamnă, deci care a mai atacat monumentul, deci se numește Daniela Ciută, așa, al cărui soț este un renumit liberal din Carei, deci așa. Vă înțelegeți de ce toată acțiunea a trimis-o cu mașina la Cluj să adune pe toți acești oameni, care să vină și să ne facă nouă o manifestare, nouă sătmărenilor , adică noi nu știm cine este Vida Gheza, noi nu știm ce ne-a lăsat, trebuie să vină altcineva și să ne spună ce este. Pentru cine a fost această manifestare? Ce scop a fost ăsta. Îl acuz pe președintele Consiliului Județean pentru furt de idee, pentru că știa de acest lucru, confiscare, plagiat și a transmis prin Prefectura Județului. Domnul prefect pe care îl știți m-a chemat și de două ori pe zi să renunț la această manifestare. A fost de față și domnul Sorin Martin Vereș, așa, să renunț la această manifestare, să renunț la propria mea idee, deci așa, să las și am renunțat. Am zis nu mă mai bag. Este un furt, mâine va fura altă idee, deci mâine vor fura altceva ”, a declarat Vulturescu.