PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Bugetul municipiului Satu Mare, amânat pentru ultima zi

Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a municipiului Satu Mare pentru anul 2013 a fost amânată în cadrul şedinţei Consiliului Local de astăzi, subiectul urmând să fie reluat la termenul limită de aprobare, 9 aprilie.

Încă înainte de începerea şedinţei s-a putut observa că USL nu va aduna suficiente voturi pentru a trece proiectul, astfel că viceprimarul Marcela Papici a anunţat retragerea acestuia de pe ordinea de zi. USL avea nevoie de 12 voturi şi sunt doar 11 consilieri social-democraţi, după ce liberalul Ioan Ardelean a demisionat din consiliu, sperând să ocupe funcția de director al Direcției pentru Tineret și Sport, iar în locul său nu a fost validat alt liberal. În consiliu mai sunt 9 reprezentanţi UDMR, care au anunţat că se abţin de la vot, şi doi ai PDL, aceştia din urmă absentând de la şedinţă.

Ţinând cont că suntem în termenul de 45 de zile pentru aprobarea bugetului şi ţinând cont de ultimele rectificări pe care le-am adus bugetului, am considerat de cuviinţă că acordându-ne alte două zile vom putea să supunem votului un proiect de buget mult mai bine fundamentat“, a declarat Marcela Papici.

Primarul Dorel Coica a afirmat că vinovaţi de această situaţie sunt consilierii PDL, care s-ar fi putut prezenta la şedinţă şi să voteze bugetul municipiului Satu Mare, pentru buna funcţionare a instituţiilor.

Cei de la PDL au primit o comandă politică să nu vină şi din cauza lor nu se poate trece bugetul. Să înţeleagă şi populaţia, în special cei care i-au ales consilieri, că nu-i reprezintă. Deci, bugetul netrecut prin Consiliul Local înseamnă învăţământ fără bani, profesorii să mai aştepte salariile şi alte instituţii subordonate nu pot să lucreze, mulţumită consilierilor PDL. Populaţia să le transmită salutări, şi îi rugăm pe profesori să meargă la dânşii şi să-i convingă să vină la următoarea şedinţă să voteze bugetul, că altfel învăţământul rămâne în aer”, a declarat Dorel Coica.

 

 

Primarul totuşi speră ca la viitoarea şedinţă consilierul PDL Nicolae Şuta să se prezinte şi să voteze pentru buget.

D-l Nicolae Şuta a fost corect şi a votat corect pentru populaţie, celălalt consilier al lor (Cosmin Raţiu – n.r.) votează pentru UDMR, deci este al 10-lea consilier UDMR”, a precizat primarul.

La rândul său, consilierul Maskulik a afirmat că oricum bugetul nu ar fi trecut întrucât USL nu ar fi adunat suficiente voturi, şi prin urmare a fost retras de pe ordinea de zi.

Sunt puncte pe care nu le putem accepta în această formă. Oricum azi bugetul nu putea fi votat, trebuiau 12 voturi, cei de la USL erau 11, noi am declarat că ne vom abţine de la vot. Nu putem fi împotrivă, pentru că oraşul trebuie să funcţioneze, dar, fiind în opoziţie, aceasta este singura noastră armă“, a declarat Maskulik.

Aspectele semnalate de consilierii UDMR au fost făcute publice printr-un comunicat de presă.

 Bugetul municipiului Satu Mare va fi supus spre aprobare în şedinţa programată luni, 8 aprilie.