PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

138 de ani de la înființarea PNL, sărbătorită la Satu Mare (FOTO)

Câteva zeci de activiști liberali au participat astăzi la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.

Liberalii s-au adunat în fața sediului Bibliotecii Județene, unde a fost primul sediu al PNL Satu Mare. Directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, proaspăt înscris în PNL pentru a-și salva funcția, a făcut un scurt istoric al filialei județene și a personalității lui Ion I.C. Brătianu, după care a fost depusă o jerbă la placa de pe instituție și în fața bustului marelui politican liberal.

Este o zi foarte importantă pentru PNL Satu Mare şi nu numai… În fiecare an de 24 mai ne amintim de înaintaşii noştri liberali, ne reamintim de Brătieni, de cei care au contribuit hotărâtor la făurirea României mari, ne amintim de înaintaşii de la Satu Mare, cum ar fi personalitatea lui Octavian Ardelean, prefectul din 1933-1937 din timpul marii guvernări liberale, cel care prin darea lui de seamă a lăsat consemnat toate realizările din acea perioadă a PNL aici în Satu Mare. Vedem că nu numai în ţară, ci şi în Satu Mare, PNL a contribuit la reconstrucţia noi ţări care a luat fiinţă din 1918 şi am demonstrat că putem să ne administrăm mult mai sigur ţara noastră“, a declarat preşedintele filialei municipale a PNL Satu Mare, Adrian Ştef.

Totodată, în organizarea Muzeului Judeţean Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Asociaţia “I.C.Brătianu” Satu Mare, a avut loc lansarea primului volum “Caietele liberale sătmărene NR.1 – Emil Tişcă”, al cărui autori sunt Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean.

Evenimentul a continuat cu vernisajul expoziţiei foto-documentare “Emil Tişcă”. Expoziţia cuprinde 85 de fotografii, precum şi un Caiet testamentar original al lui Emil Tişcă păstrat în Colecţiile Muzeului Judeţean Satu Mare. Nu lipsesc din imagini personalităţi importante ale Sătmarului interbelic, apropiaţi ai acestuia (Teofil Dragoş, Ştefan Benea, Octavian Ardelean ş.a.) care, cu prilejul aniversării vârstei de 50 de ani, i-au făcut dedicaţii, păstrate în Caietul testamentar amintit.