PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Deputatul Kereskenyi îl interpelează pe ministrul Sănătăţii: Taxa pe botoşei – o afacere dubioasă și puturoasă

Deputatul Kereskenyi Gabor a depus o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care solicită punctul de vedere asupra taxei pe botoşeii de la intrarea în Spitalul Judeţean Satu Mare. Parlamentarul precizează că taxa este aberantă şi întreaga afacere miroase a „afacere dubioasă şi puturoasă”.

Redăm în continuare conţinutul interpelării.

 

I N T E R P E L A R E

 Adresată domnului ministru Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății

De către: Kereskényi Gábor, deputat în Colegiul uninominal nr.5 Satu Mare

Grupul parlamentar UDMR

Data: 26.06.2013

Obiectul interpelării: taxă ilegală la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

 

Domnule ministru,

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare din subordinea Consiliului Judeţean a introdus recent o taxă originală, dar aberantă: taxa pe botoșei. Accesul în unitate nu mai este permis fără echipament de protectie, respectiv botoșei, care sunt aplicați cu ajutorul unui dispozitiv special de încălțare automată. Dispozitivul functionează cu monede de 50 de bani. Pentru eliberarea unei perechi de botosei, vizitatorii sunt obligați să introducă în dispozitiv 4 monede a câte 50 de bani (2 lei în total).

Batjocoritor la adresa cetățeanului de rând e prețul botoșeilor-2 lei, mirosind de la o poștă a afacere dubioasă și puturoasă. Pentru că pe piață, o pungă cu 50 de astfel de botoşei costă 30 de lei, ceea ce înseamnă un câştig de aproape 100%. Asta în condițiile în care în luna decembrie a anului trecut, un ordin al Ministerului Sănătății privind reglementarea programului de vizită în spital interzice condiţionarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spital. Și ca să-l citez pe domnul secretar de stat Raed Arafat: “cumpărarea de botoşi sau halate de unică folosinţă, pentru a avea acces în spital este interzisă. O astfel de măsură nu are nicio relevanţă privind oprirea sau eliminarea riscului de transmitere a unor boli infecţioase, aşa ceva nu se practică nicăieri. Conducerea spitalelor, dacă doresc poate distribui botoşi şi halate de unică folosinţă numai în secţiile de terapie intensivă. În rest, este nejustificat. Îi sfătuiesc pe cetăţeni să refuze “astfel de practici incorecte” care le condiţionează accesul în spitale”.

Stimate domnule ministru

Este legală taxa de botoșei de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare ?

Ce măsuri veți lua pentru eliminarea acestor practici incorecte ?

 Solicit răspuns în scris.

 Deputat

Kereskényi Gábor